fbpx
Folkteatern Om...
Längd: 1:30 h
1 Speltillfällen

Folkteatern om… värdighet

Torsdag den 1 september
Gäst: Olle Carlsson, präst
Hur skulle världen se ut om alla människor hade lika värde? Idag säger vi att vi alla är likvärdiga, men egentligen är vi inte det i vårt samhälle. Men vad skulle ett lika värde innebära? Vilka fördomar skulle vi tvingas göra oss av med, och vad skulle det göra med oss och världen?

Höstens första seminarium tar avstamp i föreställningen ”Som du. Som dom. Som jag.” och i begreppet värdighet. Dramatikern och regissören Monica Wilderoth möter Olle Carlsson, präst och kyrkoherde i Katarina Församling. Olle tog 1997 initiativet till Allhelgonamässan i Katarina församling, som kom att bli Sveriges mest välbesökta gudstjänst. Genom sitt författarskap har han berättat om sin erfarenhet av missbruk, och om vad det kan innebära att bryta med meningslöshet och söka efter mening och tillit i världen idag.

Folkteatern om… identiteter

Torsdag den 22 september kl 18.30
Gäst: Monica Wilderoth, dramatiker och regissör

Som du. Som dom. Som jag. är en föreställning om ett par människor som försöker leva sina liv utan att kantra. Människor som precis som andra försöker skapa sina egna identiteter, samtidigt som de blir etiketterade annorlunda av andra som de möter. I höstens andra seminarium talar vi med Monica Wilderoth, dramatiker och regissör på Folkteatern. Det blir ett samtal om hennes nya föreställning Som du. Som dom. Som jag.   och om människorna som vi får möta i den.

Monica Wilderoth är skådespelare, författare och dramatiker. Hon startade år 2000 den prisbelönta gruppen Teater Terrier i Malmö, och har varit knuten till bland andra Teater Västernorrland, Östgötateatern och Riksteatern. 2012-2013 arbetade hon som teaterchef på Borås Stadsteater. Under hösten är Monica knuten till Folkteatern i Gävleborg som dramatiker och regissör av föreställningen Som du. Som dom. Som jag.

Folkteatern om… vad man kan berätta för barn

Måndag den 10 oktober kl 18.30
Gäster: Nadja Hjorton, koreograf och Erik Uddenberg, dramatiker

Hur skapar man scenkonst för barn? Vad kan man berätta om, och vad ska man kanske låta bli att berätta? Höstens tredje seminarium rör sig kring frågor om berättelser för barn med gästerna Erik Uddenberg och Nadja Hjorton. Om vad som kan vara svårt att berätta om, och hur man hanterar dessa frågor i sitt arbete som dramatiker, regissör och koreograf.

Nadja Hjorton är koreograf och dansare. Hon är en av medlemmarna i ÖFA-kollektivet som skapat verk såsom ”What happens in Uppsala stays in Uppsala” på Uppsala Stadsteater och ”MONSTER” på Zebra dans. I våras gick Nadjas föreställning Medea till premiär på Moderna Dansteatern i Stockholm.

Erik Uddenberg är dramatiker och en av Folkteaterns konstnärliga ledare. Han har under många år arbetat tätt med regissören Suzanne Osten som är ledande inom utvecklingen av teater för barn och unga.

Folkteatern om… barnets blick på staden

Torsdag den 3 november kl 18.30
Gäster: Cecilia Wernesten, skådespelare, Mays Sylwan, RATS Teater

Hur ser omgivningen ut för ett barn? Hur skulle Hudiksvall, Edsbyn eller Gävle omformas av ett barns återberättande? Och vad händer om vi vuxna kan se vår stad eller landsbygd på deras sätt? Om vi får låna barnens perspektiv för bara en liten stund?

Under hösten driver Folkteaterns skådespelare Cecilia Wernesten ett undersökande arbete kring barnets blick på staden. Under en seminariekväll träffar vi henne tillsammans med Mays Sylwan från RATS Teater (Research, Arts & Technology for Society). RATS gör konstnärliga produktioner med hypermodern teknik kring stora samtidsfrågor. De sprider konst och kultur via webben, i mobilen och i det offentliga rummet genom sina föreställningar.

Folkteatern om… sex mot ersättning

Torsdag den 24 november kl 18.30
Gäster: Frida Darj, Samuel Astor och Björn Elgerd

En snabbt växande grupp av sexsäljare i Sverige finns bland unga killar på nätet. Men hur ser samhället på människor som köper eller säljer sex idag? Och hur ser just denna grupp med unga killar ut, hur skiljer sig den från andra? För att diskutera dessa frågor arrangeras ett samtal med Frida Darj, genus- och statsvetare samt Samuel Astor och Björn Elgerd, skådespelare i föreställningen Transaktion.

Frida Darj har arbetat med normkritiska utbildningar och har tidigare varit verksamhet inom RFSL Ungdom. Hon är en av författarna bakom boken HBT och Heder – en intervjustudie om unga HBT-personer som lever i familjer med hedersnormer, och driver ett flertal egna projekt kring frågor som feminism, HBTQ-frågor och mänskliga rättigheter.

Folkteatern om… transaktioner

Torsdag den 15 december kl 18.30
Gäster: Petra Östergren, Samuel Astor och Björn Elgerd

Den 19 januari 2017 har Folkteatern premiär för föreställningen Transaktion. Det är en berättelse om behov, bekräftelse, makt och om sex mot ersättning. Men hur talar man om just sex mot ersättning, utan att utgå från redan förutfattade meningar? Varför är debatter och berättelser om just detta så laddade?

Under denna kväll möter vi ensemblen från Transaktion Samuel Astor och Björn Elgerd tillsammans med Petra Östergren, socialantropolog och författare. Petra har bland annat tittat närmare på den svenska sexköpslagen och gav 2006 ut den uppmärksammade boken Porr, horor och feminister, som är en analys av det svenska porr- och prostitutionsmotståndet från 1970-talet och framåt. 

Föranmälan krävs, boka din biljett nedan!

Tillgänglighet

Seminarierna sker i Folkteaterns Foajé. Lokalen är rullstolsanpassad och har en rullstolsanpassad toalett. Hörselslinga saknas.

Spelschema