fbpx

Ett Sjunkande Skepp…


 

Digital _vertikal

Budkavlefilm Återvinning   Budkavlefilm i samklang med naturenBudkavlefilm Lyckliga GatanBudkavlefilm Detroit

”Som alltid blir jag överväldigad av den närhet som Folkteatern skapar till sin publik. Den här gången känns det alldeles extra så.”
”Det går inte att förvänta sig annat än små underverk.”
Bodil Juggas, Arbetarbladet

”En teaterhändelse som måste upplevas…”
”Denna mix av teater, performance, naturvandring, konsert och konstutställning visar återigen vilken kreativitet och fantasi som ryms inom Folkteatern.”
Kristian Ekenberg, Gefle Dagblad

 

Av: Martin Pareto, med hjälp av Gro Oskarson Kindstrand och Ingela Edkvist
Ljuddesign:
Viktor Zeidner
Medverkande: Björn Johansson, Arabella Lyons, Anna Pareto, Martin Pareto, Cecilia Wernesten
Figuranter: Olof Edman, Isabel Linander


Under våren har Folkteatern i Gävleborg samlat på röster om klimatet. Om framtiden, nutiden och dåtiden, om drömmar, utopier, dystopier, städer, landsbygder, kunskaper och färdigheter. Vid fem kvällar har vi bett om våra gästers budkavlar. Deras tankar om hur världen håller på att förvandlas, det som redan är försent och vad vi kan göra något åt.

Nu har turen gått över till oss. Allt som händer är en del av det som blir. Detta är vår budkavle.

I ETT SJUNKANDE SKEPP / ETT VÄXANDE SLOTT reser vi tillsammans ut från stadens centrum till en annan, underligt dubbel plats. Med den handlingsförlamade H, och den märklige guiden V möter vi som medresenärer de mest obekväma och bekväma figurer. Förbryllande gestalter som dragit världens frågor till sin spets, som kanske fastnat eller sprungit för långt. Eller kanske hamnat alldeles rätt?

_____________________________________________________________________________________________________

ETT SJUNKANDE SKEPP / ETT VÄXANDE SLOTT har premiär den 10 juni kl 18.30. Därefter ges föreställningen lördag den 11 juni kl 15.00, onsdag den 15 juni kl 18.30, fredag den 17 juni kl 18.30, lördag den 18 juni kl 15.00, söndag den 19 juni kl 15.00, lördag den 13 augusti kl 15.00, lördag den 20 augusti kl 15.00, lördag den 27 augusti
kl 15.00 och lördag den 3 september kl 15.00

Biljetterna säljs via ticnet.se, 077 – 170 70 70 / Gävle Konserthus 026 – 17 29 00 /
Flanör Depeschen 026 – 18 10 11

Föreställningen börjar och slutar på Folkteatern i Gävle, Norra Rådmansgatan 23. Den ges i huvudsak ute i naturen, oömma kläder efter väder och promenadvänliga skor rekommenderas därför. Som publik går och står du under stora delar av föreställningen, samt åker en kortare sträcka med buss. Denna tillfälliga spelplats medför tyvärr att tillgängligheten är begränsad när det gäller bland annat framkomlighet och hörbarhet. Om du har funderingar kring tillgängligheten på spelplatsen ber vi dig att höra av dig till oss innan du bokar din biljett, på 026 – 54 65 19 eller info@gavlefolkteater.se

** Vi bjuder på fika i samband med föreställningen, vid behov av specialkost  (ex vegan/ glutenfritt/ laktosfritt) vänligen anmäl detta genom att skicka ett sms till 072 225 63 82 eller mejla till biljett@gavlefolkteater.se i så god tid som möjligt, glöm inte att ange vilket datum det gäller **


Föreställningsinformation:
– Publiken vandrar med föreställningen ca 1 500 meter
– Föreställningen är ca 1,5 – 2 timmar lång
– Det finns fällstolar att låna
– Det finns ingen hörselslinga att tillgå
– Det är kuperad terräng 


 

När börjar och slutar en teaterhändelse? När biljetterna rivs i entrén? När tystnad och mörker sluts kring publik, skådespelare och teaterarbetare och de får en stund tillsammans att gestalta bakom lyckta dörrar? Eller börjar den precis nu? Nu när vi påbörjar samtalet.

 

Föreställningen börjar nu.

Allt som händer är en del av det som blir.

 

Förhandsreportage:

”Gävleskådespelare vägrar bli knäckt av klimatkollaps” / Arbetarbladet

Budkavlekväll på Folkteatern/ Gefle Dagblad

”Kollapsens möjligheter blir pjäs” / Landets Fria

Folkteatern ger föreställning på soptipp/ Arbetarbladet

”Budkavlekvällarna slutar på Avans soptipp” / Gefle Dagblad

8C8A0164

 

Hur kommer vår blick på staden att omskapas i och med att klimatet förändras? Hur kommer stadsbilden se ut om 10, 20 eller 30 år? Står alla städer inför samma öde som Detroit? En stad som lidit ekonomisk kollaps och urholkning, men som ett svar på detta blivit en plats för kollektiva lösningar? Där har det mynnat ut i ett privat men kollektivt ansvar, i odlingar, marknader och communitys som har skapat mening, miljöer och bokstavligen gett mat på bordet. De har från detta genererat sysselsättning utöver ekonomiska ramar och bildat en blandning av gammalt jordbruk och nya stadsbilder. Kommer vi om 30 år att odla inne i Gävle, att inte ha råd att frakta varor som idag? Och hur ändrar vi i så fall vår blick på staden och vårt förhållningssätt till naturen?

 

Under våren undersöker Folkteatern i Gävleborg en ny form av arbetsprocess, under ledning av skådespelaren Martin Pareto. Utgångspunkten är att fånga tankar kring en tematik som är långt större än en människas konstnärskap kan omfatta. Vi vill undersöka en fråga som inte går att äga, utan måste inbjuda till idémässig samverkan. Kan vi genom samarbeten och flätningar möta varandra, publiken och deltagarna på nya sätt, på nya arenor, i nya teaterhändelser? Därför vill vi skapa en form för samtal och möten för att hitta de som vill vara med, för att möta er som tillsammans med oss vill stå som värdar för ett möte där alla får äga idéerna och frågorna.

 

8C8A7034

 

Vi inleder med att under våren bjuda in till budkavlekvällarna. Här vill vi skapa ett samtal med inbjudna gäster som alla förenas i behovet av att hitta nya språk för att prata om vår klimatkris. Vid varje budkavlekväll möts vi under en ny rubrik bestående av ett motsatspar, och de inbjudna gästerna har alla gemensamt att de verkar i mellanrummet mellan dessa motsatser. Vi kommer under våren arrangera publika samtal kring mellanrummen mellan gamla resurser/nya resurser, utopier/dystopier, om globalt/lokalt, stad/landsbygd, och gammal kunskap/ny teknik.

Föreställningen är sedan det slott som växer fram, eller det skepp som sakta sjunker. Föreställningen börjar nu. Föreställningen avslutas med gestaltningar som samlar ihop det som hänt på vägen, av alla de inbjudnas bidrag. Föreställningen spelas från juni, utomhus, någonstans i Gävle. Föreställningen fortsätter förhoppningsvis att växa och sprida sig. Allt som händer är en del av det som blir.