fbpx

EN ANNAN ANNA är en monolog av Anna Jörgensotter
EN ANNAN ANNA kan inte vänta längre
EN ANNAN ANNA är en tickande bomb
EN ANNAN ANNA kan vara din närmaste granne

En Anna lever i ett land där man inte får säga vad man vill. Hon var på väg hem när hon blev mördad, tystad. En annan Anna bor i ett annat land – och hon får prata. Men har hon någonting att säga? Vem bryr sig om det i så fall? Hon läser i tidningen om journalisten och samhällskritikern Anna Politkovskaja som mördades i oktober 2006. Dom frågade henne om hon aldrig var rädd? Hon svarade: ”Jag är både rädd och jag vill leva. ”

I trapphuset hos en annan Anna slocknar det tidsinställda ljuset. I mörkret hinner hon tänka på allt hon vill men inte klarar av, allt hon måste hinna med innan det tar slut. En annan Anna är en pjäs om att bryta sig loss från rädsla och självförnekelse, om att våga ta plats i sitt eget liv. Men det är också en pjäs om att ta ett steg ut i världen, att gå från ett ”jag” till ett ”vi”. Det är en pjäs om det enklaste och svåraste av allt: att öppna dörren och gå ut.

I sin pjäs går Anna Jörgensdotter på tvärs mot vår tids Självförverkligande och Individualism. Hon påstår att vi hör ihop, att vi alla är beroende av varandra. En ensam kvinna står på scenen. Hennes mål är att ta kontakt med sin granne, ringa sin syster, att våga. Hennes ord är både en uppmaning – och en inre längtan: Jag går inte sönder om ni tar i mig, jag blir kanske hel.

 

Manus/Musik: Anna Jörgensdotter
Regi: Elisabet Carlsson
Dramaturgi: Jonas Jarl
Scenbild: Sara Olsson
Kostym: Carin Falkenäs
Mask: Clary Westerström
Ljus/ljud/scenteknik: Peter Magnusson
Musik: Mathias Åberg

 

Medverkande:
Anna Andersson

 

37 framföranden. Urpremiär 17 februari 2007 i Storvik.

 

Spelorter:
Bergsjö
Bollnäs
Delsbo
Gävle
Hudiksvall
Järvsö
Kilafors
Ljusdal
Los
Ockelbo
Sandviken
Storvik
Söderhamn

Falun
Malmö