fbpx
Längd: uppgift saknas
1 Speltillfällen

Våren 2018 reste Folkteatern runt i Gävleborg med kulturfestivalen Drömmar och Demokrati, en festival av samtal, konst- och teaterhändelser som anpassade sig efter sin plats. Vi ville tillsammans med vår publik närmare möta, diskutera och fantisera kring demokratins och drömmarnas gränser och gränslöshet. 

Med kulturfestivalen Drömmar och Demokrati ville vi lyfta några av våra gemensamma frågor på lyssnande, reflekterande och öppna sätt. Vår förhoppning var att festivalen skulle ge utrymme för många och varierande möjligheter att mötas kring frågor om demokrati och drömmar. I former som kan vara svåra att finna i de givna rummen för våra offentliga samtal.

För Folkteatern är det en självklar önskan att under ett år som 2018 vara närvarande i stor utsträckning i hela Gävleborgs län. Likaså att under detta år skapa scenkonst och sammanhang som har en bärande konstnärlig intention om att möta många olika platser och människor. I olika åldrar, med olika bakgrunder, erfarenheter och livssituationer. Det var utifrån dessa viljor som vi initierat kulturfestivalen Drömmar och Demokrati.

I Drömmar och Demokrati mötes panelsamtal, föreställningar, workshops, stadsvandringar, filmvisningar, språkcaféer, läsningar och samtal i alla möjliga former av konstnärliga uttryck, tilltal och gestaltningar. Här rymdes många och vitt skilda möten mellan människor, och minst lika många röster, medskapare och avsändare.

__________________________________

Dessutom fyra urpremiärer i Drömmar och Demokrati!

I Drömmar och Demokrati ingick tre helt nyskrivna föreställningar och en konsert; den bombastiska och drömska SAD Symphony av Tove Sahlin om gemenskapens gränser och möjligheter. Utopier av Erik Uddenberg om sökandet efter nya världar att leva i. Broderskap av Jens Peter Karlsson, en berättelse om hur tjocka blodsbanden är när de testas av allt mer polariserade åsikter, samt Drömkväde, ett musikaliskt möte mellan en kvartett från Gävle Symfoniorkester och riksspelmannen Görgen Antonsson från Folkteatern.

Folkteatern hade även en alldeles egen festivalbuss med sig som tog publik till våra föreställningar och festivalens programpunkter. Vi är hela länets teater och med bussens kollektiva mobilitet ville vi möjliggöra för att så många som möjligt ska få ta del av kulturfestivalen.

 

Förhandsreportage om Drömmar och Demokrati: 

Drömmar och demokrati – folkteaterns stora vårsatsning / SVT

Folkteatern Gävleborg tar steget fullt ut och söker upp sin publik över hela länet, på skolor, i samlingssalar, i bibliotek och kyrkor med en turnerande scenkonstfestival om drömmar och demokrati. /Dagens Nyheter

Har Gävle koll? Det här blir ju historiskt./Arbetarbladet

Galna veckor väntar med Folkteatern – så blir festivalen ”Drömmar och demokrati” /Gefle Dagblad

Adam Knapasjö och Björn Marklund gästar Seniorradion i Gävle  (Från 01:09:20 in i programmet)

Turnéplan

Gävle den 9 – 25 mars

Ockelbo den 26 mars – 1 april

Sandviken den 9 – 15 april

Hofors den 16 – 22 april

Hudiksvall den 22 – 29 april

Ovanåker den 29 april – 6 maj

Nordanstig den 7 – 13 maj

Bollnäs den 14 – 20 maj

Söderhamn  den 21 – 27 maj

Spelschema