fbpx

Athol Fugard föddes 1932 i en vit familj utanför Kapstaden i Sydafrika. På moderns sida härstammar han ifrån de ursprungliga förtryckarna, de afrikaanstalade boerna. Men det är faderns engelska han räknar som sitt modersmål. Och det är på engelska han skriver.

Som sjöman, tjänsteman i den sydafrikanska passbyråkratin, städare, journalist på radion och i pressen skaffade han sig tidigt breda erfarenheter av det sydafrikanska samhället, erfarenheter han förvaltat i sitt teaterarbete.

1957 var han med och startade en teatergrupp bestående av svarta och vita skådespelare i Kapstaden, naturligtvis något oerhört i femtiotalets Sydafrika. Hans första pjäs No-Good Friday som hade året därpå var en slags Timmarna med Rita. Den handlar om en svart ung man som studerar per korrespondens för att förändra sin sociala situation. Redan här finns en tydlig tematik Fugard återkommit till gång på gång i sin dramatik: människor, kuvade av en hård samhällsmiljö, som kämpar för människovärde och ett drägligt liv.

Ofta kretsar hans pjäser kring ett fåtal rollgestalter inte sällan i en klaustrofobisk miljö som i uppgörelsen med varandra tvingas bevisa sin mänsklighet. Inget samhälle, inte ens det sydafrikanska, eller som i Desertören det sovjetiska. förmår kuva den grundläggande mänsklighet var och en bär på. Men den kan behöva tvingas fram, tycks Fugard mena.

Han är en mångsidig teaterman verksam både som dramatiker och regissör, men är också skådespelare och teaterledare. Framför allt regisserar han och spelar med i sina egna pjäser. På urpremiären av Desertören i USA 1987 spelade Fugard själv Pavels roll, förutom att han stod för regin.

 

(A place with the pigs)

Av Athol Fugard.

Översättning: Stefan Böhm
Förlag: Nordiska Strakosch Teaterförlaget APS

Regi: Ulf Fembro
Scenografi och kostym: Viktoria Rosén
Mask: Lotta Hjalmarsson
Lösa masker: Mette Weste
Ljus: Stefan Wiktorsson
Musik: Anders Larsson

 

Medverkande:

Lasse Karlsson

Lotta Östlin Stenshäll

 

Musiker:

Anders Larsson

Lars Strandberg

 

Spelperiod 2, 1996: 17 framföranden. Spelades i och utanför Gävleborgs län.
Spelperiod 1, 1995: 11 framföranden. Premiär 27 september 1995 i Hofors.

 

Spelorter 1996:
Bollnäs
Gävle
Ljusdal
Luleå
Sundsvall

 

Spelorter 1995:

Falun

Hofors

Hudiksvall

Karlskrona

Sandviken

Söderhamn