fbpx

William Shakespeares pjäs Den tragiska berättelsen om Amledo – prins Av Danmark blev i Peter Oskarsons regi kort och gott Amledo med Gävles egen rockpoet Thomas Di Leva i huvudrollen. Ett val som väckte mycket uppmärksamhet, inte minst i skådespelarkretsar där många menade att en klassisk roll måste tillägnas en klassiskt skolad skådespelare. Men att bryta ny mark har alltid varit ett av Folkteaterns signum och Di Leva fick i linje med detta sällskap av ytterligare ett djärvt val – den i teatersammanhang oprövade hälsingekonstnären Mårten Andersson gavs ansvaret för scenografin.

Folkteaterns egen dramaturg Jan Mark tog tillsammans med Peter Oskarson tag i manuskriptet, som översattes och bearbetades, och repetitionerna kunde starta. På nyårsafton 1989 var det Shakespeare-premiär i Gävle och Folkteatern visade att en klassisk saga, spelad så många gånger förr, kan få helt nytt, unikt och närmast magiskt liv i ett alldeles eget universum.

Klassikernas klassiker, Hamlet, har sitt ursprung i en fornnordisk trälsaga. Folkteatern valde att, med utgångspunkt från Shakespeares text, ta fasta på dragen av universellt ödesdrama, där de yttersta makterna möts. Översättningen (Mark/Oskarson) lät detta förenas med en stark samtidsprägel.

Spelplatsen var Gasklockan på Brynäs i Gävle, en lokal som Folkteatern påvisat vara en spelplats med oanade möjligheter till sceniska och publika lösningar. Den här gången förvandlades den gamla gascisternen till en elisabethansk teater där självaste stjärnhimlen belyste publik och skådespelare. Scenografin och kostymerna, liksom musiken, var i hög grad inspirerade av de lokala folkkulturerna.

Förutom Gävlesonen Tomas di Leva, engagerades vid sidan av den ordinarie ensemblen den lokala fria gruppen Skottes Musikteater, som spelade komedianterna, en resande gycklargrupp.

Folkteaterns version av Hamlet-sagan möttes av ett mycket stort publiktryck och spelades för utsålda hus under hela spelperioden.

 

Av William Shakespeare

Översättning: Jan Mark och Peter Oskarson
Regi: Peter Oskarson
Dramaturgi: Richard Estreen och Jan Mark
Röstgestaltning: Mirka YemenDzakis
Koreografi: Leif Stinnerbom
Musikansvarig: Ale Möller
Ljus: Stefan Wiktorsson

 

Medverkande:

Stalle Ahrreman

Tomas di Leva

Peter Engkvist

Peter Jankert

Peter Kuwaja

Rolf Lassgård

Ulrika Mannerfelt

Pär Milstam

Marika Nasiell

Kjell Tovle

 

Skottes musikteater:

Pär Andersson

Anne Lie Hedin

Claes Hilding

Mats Jadin

Eva Lundgren

Bo Rehnberg

Olle Törnquist

 

Musikanter:

Ellika Frisell

Olov Johansson

Per-Erik Nilsson

Lars Sörlin

 

Barnstatister:

Göran Herdin

Niklas Lindqvist

Noa Zerpe

 

35 framföranden. Premiär 31 december 1989 på Gasklockorna i Gävle.

 

Spelort:

Gävle