Nordsvenska öden ur hävd och sägen.
De många berättarföreställningarna som Folkteatern turnerade med i slutet av 1980-talet blev en viktig kunskaps- och inspirationskälla till mastodontföreställningen Den stora vreden, då bruksmuseet i Iggesund förvandlades till en jätteteater.
Folkteaterns ville söka rötterna och utvecklas genom möten med andra kulturer, för att med nya perspektiv finna och återskapa den norrländska berättartraditionen. Folkteaterns medarbetare for ut i världen för att lära av andra. Exempelvis gavs flera av skådespelarna chansen att studera vid Pekingoperaakademien. Indien och Italien var andra teaterländer som genom besök och samarbeten kom att göra avtryck i Folkteaterns fortsatta arbete. Och allt detta utvecklingsarbete landade slutligen i Den stora vreden.
I Iggesunds Bruksmuseum gestaltades ett Norrlandsepos med kraft och stolthet. Föreställningen var Folkteaterns största någonsin. Hela ensemblen på nära 50 personer flyttade till Iggesund från mitten av april, för att sedan från den 18 juni spela 24 heldagsföreställningar. Satsningen engagerade inte bara skådespelare, tekniker, publikvärdar och scenarbetare. Hela Iggesunds kommun, från skolelever till kommunpolitiker, kom att direkt eller indirekt delta i föreställningen. Och en gammal bruksort förvandlades till ett nationellt centrum för teaterturism. Den stora vreden blev en gigantisk succé, både vad gäller recensioner och publiktillströmning. Efter sommaren i Iggesund flyttades uppsättningen till Gävle där den spelades i Stora Gasklockan på Brynäs.
Av Olof Högberg
Omdiktad för scenen av Sven Viksten och Folkteatern i Gävleborg.
Regi: Peter Oskarson
Dekor och kostym: Peter Holm
Dramaturgi: Richard Estreen och Jan Mark
Dansregi: Leif Stinnerbom
Musikansvarig: Ale Möller
Ljus: Stefan Wiktorsson
Medverkande:
Stalle Ahrreman
My Areskoug
Patrik Bergner
Peter Engkvist
Jan Halling
Peter Jankert
Maria Johansson
Peter Kuwaja
Barbro Larsson
Rolf Lassgård
Ulrika Mannerfelt
Pär Milstam
Per-Erik Nilsson
Nora Plan
Susanne Rosenberg
Cafour Rouhi
Kjell Tovle
Katarina Weidhagen
Roger Westberg
Musikanter:
Folkmusikgruppen Hedningarna:
Hållbus Totte Mattsson, Anders Stake och Björn Tollin
34 framföranden. Urpremiär 18 juni 1988 i Iggesund.
Spelorter:
Iggesund
Gävle