I Den sårade Divan – en dramatisering utifrån Karin Johannissons omvälvande bok, får vi följa tre geniala konstnärer före sin tid – Agnes von Krusenstjerna, Nelly Sachs och Sigrid Hjertén – alla konstnärer och födda i slutet av 1800-talet. Alla tre med perioder av mycket svår ångest. Men till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft fick de behålla sin professionella identitet genom livet. Alla tre vistades kortare eller längre tid på Beckomberga mentalsjukhus men kunde där ägna sig åt sin konst.

I olika fragment, likt en monolog för flera – möter vi dessa konstnärer och människorna omkring dem. De förs sin egen talan men får även stötas och blötas med andra människors röster – både dåtiden och nutidens. Är det någon skillnad på att vara kvinna och konstnär idag jämfört med på deras tid?

Det blir en lika livsbejakande som smärtsam föreställning där ord och kropp tillsammans berättar om att leva ett liv trots svår ångest. Det är en berättelse om att trotsa normer och vad som måste offras för konsten. Det handlar om att välja bort kärleken eller inte ha valet att skaffa barn. Att acceptera att kallas hysterisk och galen för att ifred få genomföra sitt konstnärskap. Det är en berättelse om den kvinnliga erfarenheten som så sällan får sin plats längst fram på scenen. Här får de med egna ord berätta om den konstnärliga kampen, prestationsångesten och otillräckligheten de genomlevde. Om konstens villkor på liv och död.

Den sårade Divan kommer spelas på utvalda platser i Gävleborgs län. Föreställningen är ett samarbete med Dramaten.