fbpx

Den öronlöse sångaren är en grym saga om en pojke som förlorar sina öron men vinner sitt liv. Det är en pjäs om att göra sig fri från sina föräldrars förväntningar och inse att man är en egen individ som har rätt till sitt eget liv. Pjäsen hade urpremiär i oktober 1998 på Heffaklumpen Helsingland*. Under vintern spelades den på Heffaklumpen Gästrikland i Gävle.

Pojken Hoichi är extremt utsatt, han är blind, han har förlorat nästan hela sin familj, han har flytt till ett främmande land och hans närmaste, hans mamma är förlorad i sin sorg och kan inte se hennes överlevande pojkes behov. Därför är han ett lätt offer för de döda som kan utnyttja honom. Men det finns hjälp.

Munken räddar Hoichi, ger honom skydd genom att göra honom medveten om sig själv och därigenom osynlig för de döda. Munken säger också att Hoichi måste klara detta själv. Olyckligtvis glömmer Munken att skydda Hoichis öron, men han överlever och kanske kan hans mamma komma ut ur sina dimmor och kan börja finnas till för sitt barn.

 

Av Niklas Rådström.

Regi: Philip Ronne

Scenografi och kostym: Petra Bertils

Ljussättning: Stefan Gemzell

Mask: Eva Maria Holm-Katzeff

Musik: Hållbus Totte Mattsson

 

Medverkande:

Lisa Walldén

Peter Perski

Carina Nurmilehto

Rolf Berlin

 

Spelperiod 1, höst 1998:  32 framföranden. Urpremiär 26 oktober 1998 på Heffaklumpen Helsingland.
Spelperiod 2, vinter 1998: 11 framföranden, på Heffaklumpen Gästrikland.

 

Spelorter:

Bollnäs

 

*) Heffaklumpen Helsingland, hus för barn- och ungdomsteater, etablerades genom ett samarbete med Rehnstedtska Gården i Bollnäs hösten 1998. Förutom barnföreställningar fanns här en skapande verkstad för barn och ungdomar.