fbpx

Våren 2016 arrangerades fem budkavlekvällar med ambitionen att skapa samtal med inbjudna gäster som alla förenades i behovet av att hitta nya språk för att prata om vår klimatkris. Vid varje budkavlekväll möttes vi under en ny rubrik bestående av motsatspar och de inbjudna gästerna hade alla gemensamt att de verkar i mellanrummet mellan dessa.

 

Gamla resurser / nya resurser
I januari bjöd vi in till vårens första budkavlekväll och vi möttes under vår första rubrik gamla resurser / nya resurser. Tillsammans med våra gäster Thomas Nylund (Gästrike Återvinnare), Annabell Rahm (arkeolog) och Erik Lith (Lith, Lith Lundin) hölls ett samtal om resurser och vad vi gör med en uttömd resurs. När slutar något ha ett värde och när återfår något annat sitt? Samtalet hölls på Folkteatern.

 

Utopi / dystopi
Vid vår andra budkavlekväll i februari talade vi om utopi / dystopi. Med gästerna Patrik Oksanen (ledarskribent och programledare för Pod 72), Annevi Sjöberg (miljövetare och skogsträdgårdsmästare) och Peter Stjerndorff (präst) samtalade vi om hur världen kommer att se ut om 20, 30 eller 40 år. Hur kommer vi leva? Va har vuxit igen? Och vad kommer vi kanske behöva offra när världen förändras?

 

Globalt / lokalt
Vår tredje budkavlekväll i mars gavs på Lokomotiv i Bollnäs. Denna gång fördes ett samtal under rubriken globalt / lokalt med våra inbjudna gäster Björn Forsberg (författare), Johanna Syrén (fotograf) och Ylva Lundqvist (landsbygdsutvecklare och ekonomihistoriker). Samtalet rörde sig kring frågor om världens, klimatets och vår egen förändring, om globala problem, lokala lösningar och vad och hur vi kan påverka.

 

Ny teknik / gammal kunskap
I april bjöd vi in Gunnar Rundgren (författare, f.d. bonde), Anna Quarnström (humanekolog och skribent på Supermiljöbloggen) och Lina Sofia Lundin (textilkonstnär). Det talades om nya teknologiers påverkan på lantbruk, på konst och på på klimat och om tekniker vi behöver bevara för framtiden. Vi talade om den kunskap vi kanske förlorat, om den vi har kvar och om den vi kanske behöver återerövra.

 

Stad / landsbygd
Den sista budkavlekvällen hölls på Folkteatern och vi ställde oss frågorna: Vad händer där stad och landsbygd möts? Hur kommer staden se ut om 30 år och hur kommer den att relatera till landsbygden? Varför behöver landsbygden sin stad och staden sin landsbygd? Hur kommer klimatförändringarna påverka hur vi bor och lever, både i staden och på landet? Kring dessa frågor diskuterade gästerna Katarina Östholm (kulturredaktör på Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland), Abigail Sykes (redaktör för Kultur och Omställning på Landets Fria Tidning) och Dante Hellström (stadsodlare).


5 tillfällen under våren 2016.