fbpx

Den 17 november var det premiär för Bara några steg till paradiset i Bollnäs Folkets Hus. En egen bearbetning av Ivar Lo-Johanssons noveller om tiden strax före folkhemmets tillkomst. Pjäsen tog upp aktuella förändringar i Sverige och ställde dem i relation till de samhällsförändringar som påverkade landet i slutet av 20-talet då det gamla bondesamhället byggdes bort. Föreställningen regisserades av Anders Bäckström.

Det var en berättelse om människoöden från det moderna Sveriges urtid, fritt berättande efter fyra noveller av Ivar-Lo Johansson:

Fattigdomspassionen

De sju lördagarna

På ålderdomshemmet

En sodomit

 

”Jag läste på fritid Krapotkin med de milda ögonen, tillsammans med andra socialistiska skrifter, för att få stöd för det jag själv ville. Jag hade läst alltsammans förut många gånger, men jag ville friska upp minnet. Krapotkins ”inbördes hjälp” stod här mot Darwins arternas kamp, som var ett ”inbördes stjälp”. Individerna inom arterna ville inte alls äta opp varann. Tvärtom, de ville hjälpa varann. Den blodtörstiga vilden fanns helt enkelt inte. Och plötsligt såg jag en mänska, som trodde på det milda. Kamplusten fanns, men också annat. Framförallt ville individerna inom arterna få vara ifred och älska varandra. Det var det litteraturen inte velat se. Nästan all episk litteratur handlade om fredsbrotten, inte om freden. Den svåraste läran av alla var att utan betänkande lära sig ge och ta emot av vänligt sinnade människor.”
Ivar-Lo Johansson, 1958

 

Manus och regi: Anders Bäckström

Dramaturgi: Anders Bäckström, Christer Dahlberg, Richard Estreen, Ulf Fembro och Joakim Stenshäll

Dekor och kostym: Hilda Perna

Ljus: Stefan Wiktorsson

Musik: Jules Sylwain, Anders Hansson och Lars Fembro

 

Medverkande:

Per-Anders Bringfelt

Karin Bång

Lars Fembro

Pär Milstam

Lenny Mostberg

Marika Nasiell

Karin Pettersson

Joakim Pålsson

Sara Svanberg

Magnus Wetterholm

 

28 framföranden. Premiär 17 november 1990 i Bollnäs.

 

Spelorter:

Bollnäs

Ljusdal

Söderhamn

Hudiksvall

Hofors

Gävle

Sandviken