fbpx
Längd: ca 1 h
1 Speltillfällen

Att komma till ön med skatten är inget äventyr är en berättelse om krig som hade urpremiär i februari 2017. Det är en berättelse om flykt och om att komma till en ny plats. I regi av Kajsa Isakson skapas en allmänmänsklig och angelägen föreställning som hämtar sitt stoff ur nuet. En berättelse om hur världen ser ut precis nu, för många barn och unga. Det handlar om människor som har flytt och de som flyr, som är i väntan och i längtan.

Om gränsen är superstor
och man måste gå över eller runt den
kan man förvandlas till en flygande katt.
När man kommer över
blir man människa igen.
Aryana Khalil 7 år

 

Föreställningen baseras på texter skrivna av barn från olika länder, däribland Syrien, Afghanistan och Sverige. Vi får höra berättelser från dem som är i krig, som flytt från krig och som aldrig varit i krig. Folkteatern skapar i Att komma till ön med skatten är inget äventyr en musikalisk föreställning på arabiska och svenska, som går över språkets barriärer och som man ska kunna se tillsammans med de man känner och de man ännu inte känner.

Med musik av Görgen Antonsson skapas en föreställning om vår tid och mångas verklighet, men också om våra barns drömmar och rättigheter.

 

Föreställningen skapades med utgångspunkt i projektet ”Att komma till ön med skatten är inget äventyr” som drevs av föreningen Gävles Unga. Tillsammans med författaren Baree Khalil, som själv flytt kriget i Syrien, och Tomas Jakobsson har skrivarworkshops genomförts i Gävleborg med barn. Barnen var mellan 7 och 14 år, och kom från flera olika länder. Projektet producerade boken ”Valen simmade förbi sagorna vi lämnade i havet” som innehåller barnens texter översatta till svenska och arabiska. En bok som får människor att mötas.

 

Föreställningen hade premiär 11 februari 2017 i Bollnäs och turnerade sen i Gävleborg under vårvintern 2017, på följande orter:
Barkhyttan, Delsbo, Grängsbo, Gävle, Hassela, Hudiksvall, Lingbo, Marmaverken, Norrala, Norrsundet, Ockelbo, Ovanåker, Rogsta, Storvik, Söderhamn, Sörforsa, Vallsta och Östanbo.

 

 

Tillgänglighet

Följande information gäller föreställningar på Folkteatern Gävleborg, N. Rådmansgatan, Gävle.

  • Parkeringsplatser finns tillgängliga för dig med tillstånd för rörelsehindrade, infart från N. Rådmansgatan precis vid ingången till teatern
  • Hörselslinga finns
  • Lokalen är tillgänglighetsanpassad för dig som är rullstolsburen. Det är inga trappor eller höga trösklar. Handikappanpassad toalett finns. Föranmäl dock gärna ditt besök så vi kan förbereda rullstolsplats i salongen (vid behov)

Uppdaterat den 21 februari 2017.

Följande information gäller föreställningen på Barkhyttans Bygdegård

  • Parkering med handikapp utanför lokalen samt övriga borta vid BIK stugan med promenadavstånd.
  • Tillgänglighetsanpassad entré och handikappanpassad toalett för rullstolsbundna samt en bred tröskel in till samlingslokalen.

Uppdaterat den 27 februari 2017.

Spelschema