Hoppa direkt till innehållet
Scenografi som ser ut som ett hus, där fyra skådespelare är placerade i olika poser
Nadja Sjöström

Hållbarhet

Hållbarhet är ett viktigt perspektiv på Folkteatern Gävleborg och de senaste åren har särskilt arbetet med ekologisk hållbarhet i relation till klimat fått större plats genom olika satsningar. Läs mer om detta nedan!

Hållbarhetsprogram

2023 antog teatern ett nytt hållbarhetsprogram. Programmet är grunden för de prioriteringar och initiativ som vi tar inom området. I vår hållbarhetsvision går bland annat att läsa:

  • Folkteatern Gävleborg vill driva ett ambitiöst omställningsarbete och vara ett föredöme för andra inom hållbarhetsfrågor.
  • Teaterns största potential att märkbart påverka en större omställning är att använda oss av den plattform som vår verksamhet utgör gentemot vår omgivning – att lyfta frågor, idéer, framtidsvisioner och goda exempel som vi tror leder till hållbarhet för klimatet och miljön. Fokusområden för omställningsarbetet är Kunskap, Påverkan, Tid, Resurser och Samverkan.

Om du vill läsa programmet i sin helhet finns det att ladda ner nedan

Klimatberäkningar

För att minska vår egen klimatpåverkan har vi startat ett arbete med att mäta våra egna utsläpp. Detta görs genom kartläggning och löpande beräkningar av våra utsläpp och en klimatstrategi som sätter ambitionen för våra minskningar.

Performing Green

Tillsammans med branschorganisationerna Teateralliansen och ASSITEJ har vi arrangerat en workshop för regissörer och scenografer från Norden och Baltikum. Ett unikt tillfälle för dessa yrkesgrupper att mötas och arbeta praktiskt.

Nedan finns en artikel som berättar om workshopen, gjorda erfarenheter och ett sammandrag av den paneldiskussion som hölls med branschföreträdare.

Transporter

En grupp på teatern arbetar löpande med att förbättra alla transporter inom verksamheten. Bland annat har vi införskaffat ellastcyklar för kortare transporter inom Gävle, när det är möjligt reser ensemblen kollektivt på turné och vi försöker minimera vårt behov av fossila transporter.

Nätverk och initiativ

Hållbarhet är en social förändring, vi måste göra resan tillsammans! Därför är nätverkande och att lära av andra viktig för oss. Vi försöker skapa mötesplatser för hållbarhet själva och deltar i nätverk av olika slag både på hemmaplan och internationellt. Exempelvis är vi med i Gävle Klimatavtal, startade igång ett antal träffar för verksamma inom scenkonsten och har deltagit i seminarier kring hållbarhet på Scenkonstbiennalen och Bibu (scenkonstbiennal för barn och unga). Vi har också gjort förstudier för att undersöka möjligheterna för en regional materialpool samt en förstudie tillsammans med Hälsinglands museum för att se hur Gävleborgs kulturinstitutioner tillsammans kunde arbeta med hållbarhetsfrågor.

Länkar och tips

För dig som vill veta mer kommer här några länktips till andra aktörer som arbetar med hållbarhet inom scenkonst:

Kontakt

Vill du veta mer, vill samarbeta eller tipsa oss i fortsatt arbete med hållbarhet? Hör av dig till info@folkteaterngavleborg.se så slussar vi dig vidare till rätt person.