Scen & Film är ett fackförbund inom scen- och filmbranschen, vars huvuduppgift är att i kollektivavtal med arbetsgivarna försäkra medlemmarna så bra löner och anställningsvillkor som möjligt. Du kan läsa mer om Scen & Film här.
Alla medlemmar i fackförbundet Scen & Film som arbetar på Folkteatern Gävleborg tillhör en lokalavdelning (oavsett anställningsform och anställningstid). Lokalavdelning 25 är det lokala facket på Folkteatern Gävleborg.
Har du frågor om fackets roll på Folkteatern Gävleborg? Välkommen att kontakta ordföranden via e-post.
Vid årsmötet väljs förtroendevalda som är medlemmarnas representanter i fackliga frågor som berör arbetsplatsen. På Folkteatern Gävleborg finns ett lokalt samverkansavtal mellan arbetsgivaren och arbetstagarparten, Scen & Film avdelning 25, samt Akademikerförbunden (DIK). I samverkansgruppen behandlas frågor som rör bland annat kompetensutveckling, arbetsorganisation, planering och arbetstid, likabehandling, arbetsmiljö, lönerevision med mera.
Som anställd på Folkteatern Gävleborg, oavsett anställningsform eller anställningstid, finns dokument om policys, kollektivavtal, samverkan med mera att läsa på intranätet.
Varje lokalavdelning har också en styrelse som väljs vid årsmötet. I styrelsen för lokalavdelning 25 sitter yrkesverksamma på Folkteatern Gävleborg.
Enligt stadgarna för Stiftelsen Folkteatern i Gävleborg äger personalorganisationen rätt att utse två företrädare och två ersättare till stiftelsens styrelse. Du kan läsa mer om styrelsens uppdrag och sammansättning här.
Arbetsmiljö innefattar både den fysiska arbetsmiljön och den psykosociala (trivsel, arbetsklimat, stress, mobbing, konflikter och påverkansmöjligheter är exempel på psykosociala arbetsmiljöfaktorer). Det är arbetsgivaren som har ansvar för det arbetsmiljöarbete som ska syfta till att ”förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö” som det heter i Arbetsmiljölagen.
På Folkteatern Gävleborg finns tre skyddsombud, varav ett huvudskyddsombud och frågor som rör arbetsmiljön är en stående punkt på agendan vid samverkansgruppens möten. Huvudskyddsombudet ingår i samverkansgruppen, men övriga skyddsombud deltar i arbetet med arbetsmiljö i organisationen.