

En sinnlig teaterupplevelse som inte spelas på en scen, utan mitt i vardagsrummet, hemma hos dig. Skapad för och tillsammans med barn och unga med funktionsvariationer, och deras familjer.
Föreställ dig en värld som lutar. Där allt är logiskt, men i en annan ordning. Där historier smyger ut ur böckerna och in i köket. Där tandborstningen är dagens magiska höjdpunkt.
Hösten 2025 får familjer runtom i Gävleborg, Jämtland och Härjedalen möjlighet att boka InUtsikter, en konstnärlig upplevelse som inte bara tar plats i hemmet, utan förvandlar det. Upplevelsen landar som ett paket på din tröskel och genom ljus, ljud, musik, doft, smak och taktila material växer ett nytt sätt att vara tillsammans fram. Vardagens rum förändras gradvis under två veckor och öppnar dörrar till nya sätt att leka, känna och tänka. InUtsikter bjuder in hela familjen att uppleva teater med alla sinnen. Den utforskar det lekfulla i det välbekanta och kan få oss att se på våra hem, och varandra, med nya ögon.
InUtsikter – ett hem, en familj, tusen vägar, är ett nytt internationellt samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Estrad Norr, Scen:se (Sverige) och Oily Cart Theatre (Storbritannien). Oily Cart skapade sin första hemmabaserade föreställning under pandemin, som ett sätt att nå familjer som inte kunde ta sig till teatern. InUtsikter bygger vidare på lärdomarna från den tiden och låter dem växa ytterligare. När samma konstnärliga omsorg och resurser ges till föreställningar i hemmet som på scenen, blir högkvalitativ teater tillgänglig för alla.
Scenkonst ska finnas till för alla, och genom det här samarbetet kommer vi ett steg närmare det målet genom att förflytta scenkonsten till hemmet och tillgängliggöra upplevelsen för än fler
säger Eva von Hofsten, grundare och konstnärlig projektledare för Scen:se
För dig som bor i Gävleborgs län kommer InUtsikter vara bokningsbar mellan vecka 44 och 50, helt utan kostnad. Om du vill göra en intresseanmälan går det bra att skicka ett mail till bokning@folkteaterngavleborg.se så berättar vi mer.
Scen:se möjliggörs med stöd från Kulturrådet och Signatur - Insamlingsstiftelse för musikfrämjande.
Den här upplevelsen är utformad för att väcka alla dina sinnen till liv. Det kommer att finnas aktiviteter för vuxna, syskon och barn – vissa individuella och andra gemensamma. Du kommer att få enkla instruktioner och allt material som behövs ingår. Du kommer också att få tillgång till anpassade resurser kopplade till upplevelsen, till exempel instruktionsfilmer och en social berättelse. Innan ni påbörjar upplevelsen får du tydlig information om vad ni kan förvänta er. Det behövs inte ett stort utrymme för att genomföra aktiviteterna. Du kommer inte att behöva spela teater, sjunga eller uppträda som en del av detta.
Ett paket kommer att skickas hem till er. I det finns en serie sinnesstimulerande aktiviteter som ni kan utforska under ett par veckor. Aktiviteterna inkluderar ljud, musik, dofter, ljus, texturer och till och med smaker. Varje aktivitet är tillgänglig och utformad för att kunna upplevas tillsammans som familj. Lite i taget, under dessa två veckor, kommer ert hem att förvandlas – bli mer färgstarkt, lekfullt och magiskt, fullt av sinnesglädje. Det finns en enkel berättelse att följa och njuta av tillsammans. När de två veckorna är över hämtas lådan tillbaka, men ni har kvar en massa fina minnen.
InUtsikter är en del i ett flerårigt projekt inom anpassad och tillgänglig scenkonst där Folkteatern Gävleborg och Estrad Norr, genom projektet Scen:se, växlar upp det konstnärliga arbetet i en större satsning. Två produktioner presenteras under åren 2025–2026 med målgruppen barn och unga med funktionsvariationer. InUtsikter riktar sig till barnen och deras familjer och upplevs i hemmet, medan Rotviska är en kommande föreställning som riktar sig till anpassad grundskola och gymnasium som kommer att turnera i båda regionerna.
Satsningen görs i samverkan med två av de mest internationellt uppmärksammade teatrarna inom verksamhetsfältet; Oily Cart Theatre från London och Replay Theatre Company från Belfast. Ellie Griffiths, konstnärlig ledare på Oily Cart Theatre leder arbetet med InUtsikter, och Andrew Stanford, en av de konstnärliga ledarna på Replay Theatre Company, leder arbetet med Rotviska. Bägge produktionerna kommer också att framföras i England och på Nordirland.
Scen:se är ett konstnärligt utvecklingsprojekt som drivs av Folkteatern Gävleborg i samverkan med Estrad Norr. Projektet initierades 2017 och har sedan dess producerat inkluderande verk specifikt framtagna för barn och unga med funktionsvariationer. Syftet är att alla ska få möjlighet att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet. Föreställningarna är sensoriska, interaktiva och omslutande, där publikens upplevelser sätts i främsta fokus i allt som skapas.
Projektet arbetar även med dramapedagogik som en bärande utgångspunkt, med syftet att alla barn och unga ska ges möjlighet att använda sin kreativa förmåga oavsett vilken skolform de går i. Genom inkluderande och tillgängliga metoder skapas förutsättningar till estetiska lärprocesser inom anpassad skola.
Ett av målen för Scen:se är även att bidra till en förändring inom scenkonstbranschen där de befintliga strukturerna ofta skapar barriärer för personer med normbrytande funktionalitet att såväl utöva som att få ta del av högkvalitativ scenkonst. Den övergripande visionen är ett mer inkluderande samhälle där alla kroppar och alla funktionaliteter tar plats i det offentliga kulturella rummet. Projektet lägger även stor vikt på samskapandeprocesser med barn och unga, verken tas fram i nära samarbete med såväl skola som familjer.
För mig har projektet Scen:se tillfört djupa existentiella perspektiv på hur och för vilka vi skapar scenkonst. Vad är en konstupplevelse? Det har varit svindlande ögonblick tillsammans med en publik som har andra funktionaliteter än mig, och som tar del av omvärlden på ett annat sätt än mig. Några kanske inte ser, inte hör eller inte har ett talspråk, men som ändå med alla sina sinnen interagerar med scenkonstnärerna i ett intimt och starkt poetiskt universum.
säger Anna Thelin, scenkonstchef Estrad Norr