Hoppa direkt till innehållet

Gävle Teaterförening på turné

I samband med att Gävle Teaters byggnad renoveras under 2025–2026, gästar Gävle Teaterförening Folkteatern Gävleborg. Tre föreställningar har redan besökt Folkteatern i februari och ytterligare två gästspel kommer hit under våren.


O - Bebisföreställning - Riksteatern i samarbete med Rum för dans

Hänförelse och nyfiken gemenskap – en ny föreställning för de allra yngsta!

► Lördag den 26 april kl. 11.00
Plats: Folkteatern, N. Rådmansg. 23, Gävle

Målgrupp: bebisar 2-18 månader och deras vuxna

Koreografen och dansaren Peter Mills är tillbaka med en uppföljare till den populära bebisföreställningen Den kosmiska havsträdgårdspassagen. Ett helt nytt koreografiskt verk för barn i åldrarna 2 till 18 månader och deras vuxna. Bebisarna får med hjälp av alla sina sinnen, utforska och bli delaktiga i ett skapande av ett spännande universum. De kan röra sig fritt och ta del av verket, helt på sina egna villkor. I ett tätt samspel mellan besökarna och de två dansarna flyttas fokus till barnets eget utforskande; de vuxna får möjlighet att följa med på upptäcktsresan. Peter Mills har vidareutvecklat sitt föreställningskoncept och den här gången möter vi en installation utan tydlig början och slut. Det blir en bekväm och välkomnande miljö där bebisarna och deras vuxna kan gå in och ut ur rummet utifrån lust och behov och stanna så länge man vill.


Titta pappa, en död cirkus! - Av: Kristina Lugn och Staffan Westerberg

► Torsdag den 8 maj kl. 19:00
Plats: Folkteatern, N. Rådmansg. 23, Gävle

För drygt tio år sedan, när Kristina Lugn drev Teater Brunnsgatan Fyra, skrev hon och Staffan Westerberg en pjäs tillsammans. Diverse kalamiteter ledde till att den aldrig fick premiär, men efter Kristinas död påminde Staffan Martina Montelius om den, och den 11 november 2021 ska den äntligen ha premiär. För regi står Martina själv och i rollerna ser vi Maria Sundbom Lörelius och Maurits Elvingsson.

Albert och Berit möts på strandpromenaden vid ett gammalt hotell. De är kanske gifta – eller har de bara setts en gång förut, på spårvagnen mot Biologiska museet, där Albert är vaktmästare? Hur som helst har de båda en stark relation till uppstoppade djur. Strandpromenaden förvandlas till begravningsbyrå, dödsrike, lägenhet i Vasastan och Bruno Liljefors-målning, beroende på Alberts och Berits skiftande sinnestillstånd. Och här och där har en diktarinna gått förbi och tappat några blad. Albert och Berit är på samma gång barn som har gått vill, en rörhöna och en kronhjort, Jesus och en begravningsentreprenör, osaliga andar och förbryllade pensionatsgäster med kort minne. Det blir en poetisk och fasansfullt sorglig skrattkaskad alldeles före den slutgiltiga taxidermin.