Folkteatern i Gävleborg är en av samarbetsparterna i ett nationellt Arvsfondsprojekt, Kärleken är fri, vars syfte är att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Övriga samarbetsparter i projektet är Länsstyrelsen Östergötland, Rädda Barnen och andra frivilligorganisationer som arbetar med problematiken.
Läs mer om projektet på dinarattigheter.se
Teaterföreställningen Kärleken är fri!? handlar om individens rättighet att välja identitet och grupptillhörighet i relation till kärlek, familj, kultur, tradition och samhälle. Det handlar om ungas rättigheter till sin kropp, sin sexualitet och att själva få välja partner. Även om det främst är flickor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck så är även pojkarna utsatta. De tvingas även till att kontrollera sina systrar. I föreställningen berörs också hur det kan vara att leva som hbtq-person inom en hederskontext. Rättighetsperspektivet och kärlekstemat utgör grunden för föreställningen som riktar sig till en bred publik.
Kärleken är fri!? spelades på turné under våren 2014, framförallt på skolor för årskurs 9 till årskurs 3 i gymnasiet, i Gävleborg, Stockholm, Malmö och Gotland. I januari 2015 hade föreställningen nypremiär och 100 offentliga föreställningar spelades på turné runtom i Sverige.
Se föreställningens trailer här!
"I impressionistiskt tecknade, snabba, korta scener gestaltas situationer där ungdomar i det sekulariserade Sverige utsätts för hederskulturens våld och förtryck. De som annars flimrar förbi i rubriker och nyhetsflashar framträder nu personligen." / Karin Kämsby, Hälsingetidningar
"Pedagogiskt och starkt om hedersvåld" / nummer.se
"Några av berättelserna är baserade på sanna historier, andra fiktiva, några mer eller mindre självupplevda av textförfattarna, andra skrivna med bakgrund i samtal. Oavsett: De här livsödena finns. Här och nu." / Lisa Pehrsdotter, Gefle Dagblad
"Hans vana hand med ämnet märks, och inte minst i den unga tonträffen. En annan regissör hade kanske tassat mer försiktigt, medan Cocke vågar skämta i ena stunden för att i nästa växla över till hedersvåldet när det är som svartast... Michael Cocke och ensemblen lyckas förvånansvärt bra med att låta livet vara så skitigt och krångligt som det är i verkligheten." / Kristian Ekenberg, Arbetarbladet
"Är kärleken verkligen fri?" / Sveriges Radio P3 - Din gata
"Fri kärlek tar fighten mot hedersvåldet" / Vårt Malmö
"Kärleken är fri 2014-17" / Edico
"Pjäs gör hedersfrågor allmängiltiga" / Landets Fria
"Det här är min bransch, mitt liv" / Gefle Dagblads intervju med Siham Shurafa
"Säg ett grekiskt drama som inte handlar om heder" / Arbetarbladets intervju med Susan Taslimi
Regi: Michael Cocke
Dramaturg: Åsa Lindholm
Scenografi: Katrin Brännström
Maskör: Janina Rolfart
Ljussättning: Lina Benneth
Producent: Mika Oskarson Kindstrand och Anna Thelin
Dramapedagog: Elin Callmer
Medverkande:
Fikret Çesmeli
Hanna Dawit
Furat Jari
Susan Taslimi
David Weiss
Michael Cocke har tidigare regisserat flera föreställningar som på olika sätt belyst hedersfrågan: "Elektras systrar" (2002), "Elektras bröder" (2004) och "Elektra show" (2007)
Mer om pjäsen
De sju dramatikerna har använt sig av egna erfarenheter, intervjuer, rättegångsprotokoll med mera för att på olika sätt vrida och vända på frågan - Är kärleken fri? - sett ur ett hedersperspektiv. Texterna berör förbjuden kärlek och förälskelse, systerskap, vi pratar om värderingar, kön och rättigheter.
Vi möter hederskulturen som ett sätt att leva, som en vardag och hur man i det kan bli medveten om att det finns andra sätt att se på saken.
Vi möter en pojke som för att vinna sin pappas kärlek går med på något som ska rasera alla hans egna framtidsdrömmar till fördel för familjen och dess fortsatta existens.
Vi möter en flicka som ensam men stark lyckas bryta med familjen som misshandlar och begränsar henne. Hennes historia visar hur det kan vara att stå ensam mot världen utan någon familj som stöttar och hur hårt man kan behöva kämpa för att få rätt hjälp av myndigheterna.
Vi möter den rädsla alla bär på att göra sina föräldrar besvikna. Att älska "fel". Vad händer om man bryter mot skrivna eller oskrivna regler? Rädslan för att bli utfryst och ensam, dömd till att gå hem till en tom lägenhet utan någon att ringa till när det går bra eller gråta ut hos när man är ledsen och modlös.
Och när det går fel; när kontrollen inte fungerar och kollektivet sluter sig samman för att likvidera individen som blivit ett sådant oerhört hot mot dem genom sin frihetslängtan.
I polisförhör möter vi en ung man som mördat sin syster. Hur kan det gå så långt att en pojke drivs till att mörda sin egen älskade familjemedlem?
Istället för att förfasa oss över tidningsrubriker och bestialiska mordhistorier, så vill vi försöka förstå. För i grunden av alla dessa unga människors historier finns samma enkla längtan: Jag vill ju vara fri. Men om det inte går? Om jag inte kan bli fri? Om jag inte ens längre vet vad frihet är? Vad händer då med mig som ung människa? När en ung människas framtidshopp och livsglöd släcks ut, det är då det blir riktigt farligt.
Spelperiod 2, 2015: 100 offentliga föreställningar. Nypremiär 19 januari 2015 på Folkteatern i Gävle.
Spelperiod 1, 2014: 78 framföranden (22 skolföreställningar och 56 offentliga). Premiär 20 maj 2014 på Folkteatern i Gävle.
Spelorter 2015:
Gävle
Göteborg
Lund
Luleå
Malmö
Stockholm
Örebro
Spelorter 2014:
Bollnäs
Gävle
Hallunda
Huddinge
Malmö
Stockholm
Storvik
Söderhamn
Södertälje