I 2014 års skrivartävling, .txt:Samtal, välkomnades alla barn och unga upp till tjugofem år att vara med. Tävlingen arrangerades i samarbete mellan Folkteatern, Sveriges Radio P4 Gävleborg och Hälsinge Akademi.
Samtal kan föras på många sätt. Hur låter ditt samtal? Är det en monolog inuti dig själv, kanske fyllt av hemligheter? Är det en dialog mellan två personer, eller fler? Är det människor eller något annat som talar?
Hur låter ett samtal om man är ny i ett språk? Tänker du dig ett talat samtal? Eller är det tangenter, knappar som talar Vad handlar ditt samtal om? Skriv!
Bidragen skulle ta högst fyra minuter att läsa upp och de fem bidrag som gick vidare till final lästes upp live av skådespelare på Folkteatern i Gävle under prisutdelningen den 21 maj och hördes i radio.
Vinnaren belönades med 3000 kronor och övriga finalister får 1000 kronor var.
Tävlingen avslutades med en temadag med inbjudna gäster och prisutdelning på Folkteatern i Gävle.
Finalisternas bidrag lästes in av Folkteaterns skådespelare och sändes under våren i Sveriges Radio P4 Gävleborg. Under den direktsända finalen läste Folkteaterns skådespelare även ett axplock ur det intervjumaterial som under 2013 togs fram genom projektet "5o Gävleborgare berättar". Sändningen hade 55 000 lyssnare.
Temadag/final
Leif Eriksson SR P4 Gävelborg, Marcus Hellsten, Folkteatern i Gävleborg och Viveka Sjögren, Hälsinge Akademi och projektledare för .txt hälsar välkommen.
Samtal med några av Folkteaterns medarbetare runt ett pågående och fördjupat samtal med medborgarna i Gävleborg. Forskarna Mikael Vallström och Lotta Svensson från CFL-Forskning och Utveckling i Söderhamn har på Folkteaterns uppdrag intervjuat 50 personer från länets samtliga kommuner, och låtit oss ta del av personliga tankar och erfarenheter ur skiftande perspektiv. Samtalen är starka berättelser om den tid vi lever i och tankar om hur framtiden kan komma att se ut. Tillsammans ger de en ovärderlig och tänkvärd bild av dåtid, samtid och framtid i vårt län, för Folkteatern att ta väl omhand och inspireras av. Med detta som utgångspunkt har Folkteatern valt att under hösten spela Körsbärsträdgården av Anton Tjechov, i regi av Michael Cocke.
Ylva Mårtens, mångårig Sveriges Radiomedarbetare startade programmet Barnen i P1 för fjorton år sedan och för fem år sen Barnens Romanpris, i ett samarbete mellan UR och SR. Här får fem mellanstadieelever läsa fem böcker, diskutera i radiostudio och sen rösta fram den vinnande författaren. 2013 sändes programmen från Radio Gävleborg. Ylva skriver just nu på en bok med arbetstiteln "Vad säger barnen?" om att barn har yttrandefrihet, att intervjua barn och att skildra barn dokumentärt. Ylva har gjort radioprogram och intervjuat barn i över 40 år. "Lyssna på barnen" är hennes signatur. Föredraget kommer innehålla massor av ljudliga exempel på Ylvas samtalskonst.
Prisutdelning i tävlingen .txt, unga skriver i Gävleborg. Fem finalister och juryn bestående av Ylva Mårtens, Sveriges Radio, Michael Cocke, konstnärlig ledare på Folkteatern i Gävle och Anette Helgesson, "feelgood-bibliotekarien" från Edsbyns bibliotek, finns på plats. Finalisternas bidrag läses av skådespelare från Folkteatern och vinnaren avslöjas och hyllas.
Hela dagen direktsändes i P4 Radio Gävleborg.