Hoppa direkt till innehållet

RESiDANS

Folkteatern bjöd hösten 2011 in till öppna repetitioner och samtal om projektet RESiDANS.

RESiDANS var startpunkten för ett brett upplagt projekt för att långsiktigt stärka folkdans och musik. Ett arbete som involverar utbildningar, skolor, föreningsliv, arrangörer och professionella utövare. Namnet RESiDANS är inspirerat dels av att föreställningen arbetas fram i residensform, d.v.s. att koreograf och dansare skapar föreställningen i den lokala miljö där den sedan ska spelas. Dels utifrån att detta blir en resa i dans, fysiskt genom turné i de tre länen och konstnärligt för att se vilken utveckling den sceniska folkdansen och musiken kommer att ta under arbetets gång.

 

Polskans historia i Sverige
Koreografi: Martin Forsberg

Ett söndertorkat föredrag om den svenska folkdanshistorien. Sex människors försök att visa något, som blir något helt annat och på fullaste allvar blir väldigt roligt. Ett ironisk lappkast som genom ett briljant hantverk och en befriande distans penetrerar en fet hinna av knätofsfördomar. Svensk folkdans på scen i helt ny och alldeles oväntad tappning.

Dansare: Andreas Berchtold, Magnus Samuelsson, Anton Schneider och Anna Öberg
Musiker: Petter Berndalen och Olof Misgeld

Premiär 18 februari 2011 på Gävle Teater

 

Koreograf Martin Forsberg, utbildad vid Balettakademien och i koreografi vid Statens Teaterskole i Köpenhamn(SMD). 2005-2008 gjorde han över tolv olika koreografier och hans arbete har visats i Skandinavien, Europa, Ryssland och USA. Några verk att nämna är Elevating Velocity, Polygon och In style with pleasure, som bl.a. ingick som ett verk av fyra i helaftonsföreställningen Square Dance som Martin satte upp på Dansstationen tillsammans med koreografen Ingrid Rosborg hösten 2008. Martins senaste föreställning Rabota - The working body, en dansinstallation för fyra manliga dansare och fyra ryska äldre kvinnor, spelades på dansscener i hela Sverige under våren 2010.

Danskonsulent/projektledare Sofia Nohrstedt.

 

RESiDANS drevs av Musik Gävleborg, DalFolk - länsmusikverksamheten vid Folkmusikens Hus, Musik i Uppland, Dans i Uppland, Eric Sahlström Institutet, Folkteatern Gävleborg, Musikkonservatoriet Falun, Musik i Dalarna, Scenkonst Dalarna och Dans i Dalarna med stöd av Statens Kulturråd.

chevron-down