fbpx
Tillgänglighet Spelschema
Längd: Ca 1 tim och 10 min
1 Speltillfällen

När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt. Med de orden börjar Franz Kafka sin klassiska berättelse om familjen Samsas olyckliga öde. Vad har egentligen hänt med Gregor? Vad har han blivit och varför? Och vad händer med mig när de i min närhet förvandlas till något jag inte längre känner igen?

När Förvandlingen i höst blir teater möter vi just en förvandling, brutal och omedelbar. Men också en olycksdrabbad familj som försöker skapa ordning i all den oreda som förvandlingen orsakar. Gregors öde kan tyckas absurt i det plötsliga och oåterkalleliga format som Kafka givit det. Men är inte världen och livet fullt av omedelbara, och till synes slutgiltiga förvandlingar?

I Folkteaterns uppsättning av Förvandlingen skapas en teaterlek av metamorfoser där vi med hjälp av Kafkas humor och svärta för ett kort ögonblick, och ändå kanske för evigt, får lov att bli en annan.

Förvandlingen kommer turnera runt om i Gävleborg.

’Vad har hänt med mig? Det var ingen dröm.’
Att tillsammans med publiken få undersöka och uppleva Förvandlingen av Franz Kafka känns spännande. Förhoppningsvis kommer vi att stå lika förbluffade som Kafka själv sägs ha gjort, inför hans berättelse, fylld av humor och svärta. Vad är det egentligen som har hänt med mig? Vem blir jag när du förändras? Hur är det att vara du?

/Anna Pareto

Förvandlingen bygger på Franz Kafkas kortroman med samma namn, i översättning av Hans Blomqvist och Erik Ågren. I föreställningen förekommer även texter ur följande av Kafkas verk:
Brevet till Fadern, Josefin, sångerskan eller I mössens rike, En svältkonstnär, En redogörelse inlämnad till en akademi, Boet, Domen, samt Kafkas brev och dagböcker.
I föreställningen förekommer även kortare utdrag ur Sofokles verk:
Kung Oidipus, i översättningar av Björn Collinder, Emil Zilliacus ©licensierat av ALIS
Oidipus i Kolonos, i översättning av Björn Collinder
Antigone i översättning av Björn Collinder, Hjalmar Gullberg, Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson ©licensierat av ALIS

 

 

Tillgänglighet

Tillgänglighetsinformation för föreställningar på Folkteaterns scen, Norra Rådmansgatan 23:

  • Parkeringsplatser finns tillgängliga för dig med tillstånd för rörelsehindrade, infart från N. Rådmansgatan precis vid ingången till teatern
  • Hörselslinga finns*
  • Lokalen är tillgänglighetsanpassad för dig som är rullstolsburen. Det är inga trappor eller höga trösklar. Handikappanpassad toalett finns. Föranmäl dock gärna ditt besök så vi kan förbereda rullstolsplats i salongen (vid behov)
  • Teckenspråks- och syntolkning erbjuds på förfrågan. Kontakta oss i god tid innan ditt besök. Kontaktuppgifter nedan.
  • Ledsagare har fri entré, kontakta info@folkteaterngavleborg.se för att boka.
  • Är du känslig för starka dofter/starkt ljus/höga ljud eller liknande kontakta info@folkteaterngavleborg.se innan ditt teaterbesök
  • Kontaktperson för frågor om tillgänglighet eller för bokning av tecken- eller syntolkning är Amanda Torsdotter, tfn. 026- 54 65 19 eller mail amanda.torsdotter@folkteaterngavleborg.se

*gäller endast för föreställningar på stora scen, ej i foajé eller husets övriga utrymmen.

Spelschema