Visning på Länsmuseet Gävleborg

Är du nyfiken på vad länets elever får uppleva på Länsmuseet Gävleborg i anslutning till att de ser Folkteatern Gävleborgs Kallocain – en önskan om en bättre värld? Då har du chansen nu! Då det inkommit önskemål från vår publik genomför vi en offentlig version av den visning eleverna får ta del av. ►Lördag den…
Läs mer

Pjäsläsningar

Under april bjuder vi in till tre kvällar där vi läser teaterpjäser som kan vara aktuella för Folkteaterns repertoar framöver. Tillsammans med Folkteaterns skådespelare hoppas vi att du vill vara med och bekanta dig med några utvalda pjäser. Du kan antingen bara lyssna eller vara med och diskutera hur dessa texter kan vara relevanta för…
Läs mer

Bokcirkel: Moby Dick

Folkteatern bjuder in till bokcirkel om Moby Dick eller Den vita valen av Herman Melville. Vid tre tillfällen under våren träffas vi tillsammans med dramatikern Kristian Hallberg, regissören Johannes Schmid samt delar av teaterns ensemble för att samtala om Moby Dicks relevans idag. Vad betydde den när den kom och hur skulle en eventuell dramatisering och iscensättning…
Läs mer

Lunchseminarium: Kallocain

Karin Boyes Kallocain är en av svensk litteraturs mest betydande dystopier, med Leo Kalls kamp för och emot den totalitära staten i handlingarnas centrum. Vilka frågor väcker Karin Boyes klassiska berättelse för dagens läsare?  Vid tre tillfällen bjuder vi in till lunchseminarium om Kallocains teman och frågor. Hur är det att, som Leo Kall, leva och…
Läs mer

NärMare

Under ett valv av böljande blått, finns en plats att vara på där sinnena talar och lyssnar på dig. NärMare är ett konstnärligt upplevelserum för alla sinnen skapat för barn med funktionsvariationer och deras familjer. Temat är havets skatter och genom det sensoriska tilltalet kan interaktiva installationer, material och objekt upplevas tillsammans på lika villkor….
Läs mer

In love with Khalil

Skådespelaren Robert Hannouch bjuder in till föreläsning om den libanesiske författaren, konstnären och poeten Khalil Gibran – mest känd för sitt mästerverk Profeten. Tillsammans med Folkteaterns skådespelare, Björn Johansson, läser de ett par scener ur In Love with Khalil, en nyskriven pjäs av Robert Hannouch. Efteråt finns det tid för samtal mellan skådespelarna och publiken….
Läs mer

Hemma hos dig med Carl Olof

I hemlånsprojektet Hemma hos dig med Carl Olof kan du som har ett lånekort på biblioteket låna hem en enmansföreställning med koreografen och regissören Carl Olof Berg. Efter att ha uppträtt i över 260 hem från Boden till Berlin sedan starten 2015 är han nu redo för hemlån genom Folkteatern Gävleborg. Vårens hemlånsturné besöker Hofors,…
Läs mer

Skräck, fasa och mardrömmar – Edsbyns bibliotek

Varmt välkommen till Edsbyns Bibliotek på författarbesök med spökhistorier och rädslor i fokus! Dagen börjar med att Lena Ollmark berättar om hur hon började älska skräck som barn och hur hon tänker när hon hittar på spökhistorier. Var kan man få idéer ifrån när man skriver dem? Hur utvecklar man intressanta huvudpersoner och hur får…
Läs mer

Drömkväde

Drömkväde är ett musikaliskt möte mellan en kvartett från Gävle Symfoniorkester och riksspelmannen Görgen Antonsson från Folkteatern. Med Drömkväde skapas lustfyllda rum där nyskriven musik får ta plats i skenet av levande ljus, en plats där dina drömmar får ta gestalt i mötet med musiken. Här möts Görgen Antonssons kompositioner med Karl-Johan Ankarbloms lekfulla bearbetningar…
Läs mer

Babyn i magen

Gästspel: Nyskrivet och musikaliskt om kärlek utan gränser Agnes och Medo blev kära, gifte sig och nu väntar de ett barn. Men Medo bor i Egypten och Agnes i Sverige. Barnet ska födas i Sverige och det är där de vill bo. Men det går inte. Medo får inte uppehållstillstånd i Sverige. Det är en…
Läs mer

Smygstart av Gävlit

Torsdag 16 november bjuder litteraturfestivalen Gävlit och Folkteatern Gävleborg in till en smygstart av festivalen genom en exklusiv helkväll i Karin Boyes tecken i Folkteaterns foajé. Linda Bonaventura, författare, låtskrivare, sångerska och kulturproducent, gästar tillsammans med sitt band och ger delar av föreställningen Kunde jag följa dig – om Karin Boyes liv med tonsatt poesi. Föreställningen…
Läs mer

Hemma hos dig med Carl Olof

I hemlånsprojektet Hemma hos dig med Carl Olof kan du som har ett lånekort på biblioteket låna hem en enmansföreställning med koreografen och regissören Carl Olof Berg. Efter att ha uppträtt i över 260 hem från Boden till Berlin sedan starten 2015 är han nu redo för hemlån genom Folkteatern Gävleborg. Hemlånsturnén i Gävleborgs län…
Läs mer

Under stjärnorna

Under stjärnorna är en heldag med drama och berättande för den anpassade grund- och gymnasieskolan. Särskilt för elever som läser ämnesområden och deras lärare, pedagoger och assistenter. Vi kommer till er skola! Besöket på skolan varar under en hel skoldag. På förmiddagen spelar vi en klassrumsföreställning för elever och personal. Den spelas för 6-8 elever…
Läs mer

Drömkväde

Drömkväde är ett musikaliskt möte mellan en kvartett från Gävle Symfoniorkester och riksspelmannen Görgen Antonsson från Folkteatern. Med Drömkväde skapas lustfyllda rum där nyskriven musik får ta plats i skenet av levande ljus, en plats där dina drömmar får ta gestalt i mötet med musiken. Här möts Görgen Antonssons kompositioner med Karl-Johan Ankarbloms lekfulla bearbetningar…
Läs mer

Den hiskeliga berättelsen om Liten

Liten, Mamma och Pappa är på väg till Morfars stora, rosendoftande hus. En resa de har gjort många gånger förut. Liten längtar efter att sitta i Morfars kök, äta kakor, prata med Morfar och kanske kika lite i det härligt läskiga Spöklexikonet i Morfars bibliotek. Morfar är spökjägare och vet allt om hur man stoppar…
Läs mer

Kallocain

Kallocain utspelar sig i en framtida dystopisk värld där individen tillhör staten och övervakas konstant. Handlingen följer huvudpersonen Leo Kalls liv i Kemistaden nr 4 och hans skapande av ett sanningsserum som ger honom makt och ära. I Folkteaterns nya dramatisering av Karin Boyes klassiker skapas ett allkonstverk i två akter med hela teaterns ensemble,…
Läs mer

På scen i Gävleborg – en resumé

Hur har scenkonst spelat roll för dig? Någon upplevelse som stannat kvar, något som gjort dig upprörd, något som förändrat dina tankar och val eller något som du tycker andra bör känna till? Folkteatern vill gärna ta del av alla slags berättelser; från långt tillbaka och alldeles färska, korta eller långa, positiva eller kritiska eller…
Läs mer

Poesiworkshop och öppen mick

Folkteatern Gävleborg skapar scenkonst tillsammans med vår publik i regionen och i världen. Våra ledord är: Mod, delaktighet, kontinuitet, generositet, gemenskap och respekt. Under kvällen vill vi utforska vilka berättelser och uttryck som behöver berättas i Gävleborg. Berättelser som inte hittat sin form eller plats. Kan kanske Folkteatern vara denna plats? Simon Matiwos leder workshopen i poesi…
Läs mer

Sången är livets hjärtslag!

Känn dig som hemma, njut av musiken! Lyssna på sånger från hjärtat med Robert och musikerna Khaldoun Jawish, Brusk Dido och Mohammed Ismail som spelar oud, saz och derbakeh. Kanske spelas just din favoritlåt av fantastiska Fairuz eller andra folkkära ikoners sånger? Några utvalda låtar är dessutom översatta till svenska. Ät en bit mat och…
Läs mer

Textilkonstprojekt

Skapa med Folkteatern Folkteatern sätter upp föreställningen Det passar sig inte som bygger på en etikettsbok från 1880-talet. I samband med det samlar vi Gävleborgs skaparkrafter i ett textilt konstprojekt som lyfter fram normer och sociala regler. Välkommen att anmäla dig eller din förening/grupp eller kom på någon av våra workshops där vi skapar tillsammans…
Läs mer

Världens hemligaste rum

I föreställningen reser barnet, pappan och tygdjuren till farfar som bor långt bort i en annan stad. Hemma hos farfar finns många dörrar, man får öppna alla utom en. Den hemliga dörren är det förbjudet att gå in i! Barnet vill gärna kika in i alla rummen och se vad som finns där. Men när…
Läs mer

Det passar sig inte

I en vibrerande samtid av lagstadgat samtycke och bristande vandel, kan vi lära oss något av dåtidens syn på rätt och fel i sällskapslivet? Våren 2023 sätter Folkteatern Gävleborg upp etikettsboken Det passar sig inte från 1886 i ett allkonstverk inspirerad av revy, samtidspolitik, Monty Python och Roy Andersson. En lika drastisk som humoristisk helafton…
Läs mer

Läsning: In love with Khalil

In love with Khalil ► Måndag 23 januari kl 18.30 Plats: Folkteaterns foajé, Gävle Läsning av In love with Khalil, skriven av Folkteaterns skådespelare Robert Hannouch. Pjäsen handlar om två män som brottas med identitet, tradition, skam och maskulinitet. Två distinkta, väldigt olika karaktärer, med olika erfarenheter, som möts i sin fascination av Khalil Gibran och…
Läs mer

Hållbarhetsdag

Onsdag 7 december bjuder Folkteatern Gävleborg och Hälsinglands museum in till två öppna möten utifrån det hållbarhetsarbete som bedrivs tillsammans och i samarbete med många andra organisationer. Dagen är uppdelad i två pass och det går fint att komma bara på det ena eller på båda två, detta anger du i din anmälan.   ►…
Läs mer

Gävlit

Folkteatern Gävleborg är medarrangör till Gävle litteraturfestival och några av festivalens öppna delar kommer att äga rum i våra lokaler på Norra Rådmansgatan 23 i Gävle. Under lördag och söndag 19-20 november kan du ta del av bokmässa, regional författarscen, familjedag och efterhäng hos oss. Dessutom kommer skådespelare från Folkteatern att vara med och läsa…
Läs mer

Scen:se

Utvecklingsprojektet Scen:se skapar inkluderande och tillgänglig scenkonst för och med barn och unga från 5-25 år. Syftet är att alla ska få möjlighet att uppleva konst och kultur oavsett funktionalitet eller behov. Konsten är sensorisk, interaktiv och omslutande med publiken i det absolut främsta ledet i allt som skapas. Projektet arbetar även med dramapedagogik med…
Läs mer

Läsning av finsk dramatik

Välkommen till biblioteken i Forsbacka och Iggesund när skådespelarna Elisa Makarevitch, Lotta Östlin Stenshäll och Martin Pareto läser Sirkku Peltolas pjäs Liten slant (Pieni Raha). Liten slant är modern finsk dramatik med mycket hjärta och svart humor. En ödesmättad vardagstragedi i det lilla formatet, en hjärtskärande melodram om vad längtan efter gemenskap och lite pengar…
Läs mer

Studentkväll på Folkteatern!

Är du student i Gävle? Onsdag den 19 oktober kl. 18.00- 20.30 öppnar vi dörrarna för studenter till en kväll i vårt teaterhus i Gävle. Kom och häng med trevligt folk! Lär känna nya människor och umgås med vänner i vår mysiga foajé. Gör din egen varma macka, sy fast tygmärken på din studentoverall, tyck till…
Läs mer

Inifrån Gävleanstalten

En man som nyligen avtjänat ett flerårigt fängelsestraff på Gävleanstalten berättar om sina erfarenheter av att vara frihetsberövad. Varför han hamnade där, och vart han nu är på väg i livet. Tillsammans med manusförfattaren Max Hebert och den pensionerade kriminalvårdaren Berndt Fasching samtalar han om hur det är att sitta i fängelse. Vardagen innanför taggtrådsstaketen,…
Läs mer

Utställning på Wij Trädgårdar

Lördag den 11 juni öppnade utställningen Trådar som knyter oss samman på Wij Trädgårdar i Ockelbo. En utställning av showen Landsbygdsupprorets scenkostymer, och om att höra samman – omsatt i praktik genom händer, hjärtan, trådar och tyll. Att höra samman och att fler utgör en större kraft har varit starka ledord i skapandet av showen Landsbygdsupproret, och ett stort…
Läs mer

Den lyssnande kritiken: Dramaturgi

Den lyssnande kritiken består av fyra projekt, eller experiment, som alla försöker belysa ljudboken ur olika perspektiv. Det tredje experimentet äger rum hos oss på Folkteatern Gävleborg och utgår från Löpa varg av Kerstin Ekman, som undersöks ur fyra olika perspektiv. Deltagarna kommer dels få lyssna på en del av boken som talbok (inläst av…
Läs mer

När klimatet kräver omställningar – hur förändrar det kulturinstitutionerna?

Hälsinglands museum och Folkteatern Gävleborg bjuder in till ett utforskande samtal som fokuserar på kulturinstitutionernas roll i klimatomställningen. Vad är steget bortom sopsortering och elbilar? Hur ska konsten och kulturen agera? Hur ska klimatfrågan gestaltas och omsättas i institutionernas verksamhet? Finns det rädslor hos organisationerna om en ny sorts styrning? Seminariet är en del av…
Läs mer

Hur hanterar vi klimatförändringarna i en osäker framtid?

I anslutning till Hälsinglands museums utställning Efter skyfallet i Rågången på Silvanum ges en serie föreläsningar i Gävle, på olika platser med olika teman. Den gemensamma frågan är: Hur tar vi hand om de erfarenheter och insikter som bränderna och skyfallen ger oss? Hur gör vi när det nyss otänkbara blir sannolikt. I den föreläsning…
Läs mer

Farlig konst

Tre samtal om konstens makt och möjligheter. ”I can’t listen to that much Wagner, ya know? I start to get the urge to conquer Poland.” Woody Allen i filmen Manhattan Murder Mystery Det finns konstnärliga verk som på olika platser i världen i olika tider ansetts farliga för människor, vissa av dem så pass att de…
Läs mer

Stranden

Stranden återupptas på BIBU och spelar på särskolor i Helsingborg i maj 2022.  Tillsammans med Bibu, en scenkonstbiennal med fokus på barn och unga, arrangerar Folkteatern Gävleborg Temaspår FUNKTION  på festivalen som äger rum i Helsingborg 17-22 maj 2022. Ett program presenteras inom festivalen, där såväl föreställningar som seminarier och workshops ingår, i syfte att inspirera fler scenkonstaktörer att…
Läs mer

Framtidens foajé

Framtidens foajé är en plattform för samtal initierat av Omställning Gävle, Gretas Gamlingar, Naturskyddsföreningen, Extinction Rebellion (XR) Gästrikland och Folkteatern Gävleborg. Under en serie träffar sker samtal kring hur vi kan tänka på framtiden ur olika perspektiv. Varje tillfälle utformas utifrån frågeställningar och perspektiv från två aktörer som på nästa tillfälle är Gretas Gamlingar och Mixa goda…
Läs mer

Hjärta av glas

Hjärta av glas är från början en bayersk folksaga som 1976 blev en film i regi av Werner Herzog. Den utspelar sig under slutet av 1700-talet, precis i brytpunkten mellan hantverkskonst och industrialismens intåg och världen står inför en oåterkallelig förändring. Den handlar om ett glasbruk som är vida känt för sitt unika rubinröda glas. Precis när…
Läs mer

Saker vi äter när ingen ser på 

Vad äter du när ingen ser på?  Vilken slags mat gör dig glad? Vad gör dig ledsen? Och vad tröstar dig?  Föreställningen Saker vi äter när ingen ser på vill nyfiket, med humor och med största uppriktiga allvar undersöka vår relation till mat. Det ensamma ätandet är livsnödvändigt men kan samtidigt vara hämningslöst, skamfyllt och tröstande. Det vi stoppar i oss när ingen ser på…
Läs mer

Landsbygdsupproret

Landsbygdsupproret är en föreställning om drömmar och utopier. Om byråkrati och rationalitet. Om hopp och att våga tro på något. Och om att vi, som befolkar Sveriges landsbygder, har en avgörande roll att spela i en rörelse framåt. Vårens första premiär är upphottad lokalpolitik paketerad som folkmusikshow. Det blir folkbildning och folkrörelse. Tillsammans med sin tremannaorkester vill musikern…
Läs mer

LIV

På en avlägsen planet i ett annat solsystem har invånarna levt slut på planetens resurser och måste lämna den för att hitta en ny. De har tagit sikte på jorden, med planen att infiltrera och ta över planeten. Det är bara ett problem – utomjordingarna är så olika jordens invånare att de inte ens begriper…
Läs mer

Inspirationsdag för arrangörer

Är du kulturarrangör i Gävleborgs län och vill bygga nätverk med andra scenkonstarrangörer inom olika kulturuttryck i länet? Välkommen till en inspirationsdag i arrangörskapets tecken, söndag den 10 april. Under dagen vill vi inspirera till fortsatt kraft i föreningslivet och tillsammans med er tänka kreativt kring hur arrangörskap kan se ut i framtiden! Var: Länsmuseet…
Läs mer

Oktober är den kallaste månaden

Hur blir berättelsen, scenografin, musiken och ljuden om åttondeklassare får vara med och göra sin tolkning? En högaktuell fråga för skådespelare, scenograf och kompositör på Folkteatern Gävleborg som tillsammans med Kulturcentrums pedagogiska verksamheter i Sandviken skapat en föreställning baserad på ungdomsromanen Oktober är den kallaste månaden och högstadieelevers tankar och idéer om den. Projektet tog…
Läs mer

Slöjdstuga i advent

En röd bild med gardnystan i bakgrunden och texten slöjdstuga i vit text

  Första advent öppnar Folkteatern dörrarna till verkstaden och bjuder in till Slöjdstuga. Folkteaterns Slöjdstuga huserar vanligtvis i Folkteaterns foajé och samlar en skara slöjdare, stickare, virkare och andra handarbetare. All slöjd och alla slöjdare är välkomna. I Folkteaterns verkstad skapas stora och små kreationer till olika scenkonstupplevelser. Här finns maskiner och apparater, takhöjd och…
Läs mer

Ålevangeliet

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? Dalateatern besöker Gävle med gästspelet Ålevangeliet som är en bearbetning av verket med samma namn, skrivet av Patrik Svensson. Ålevangeliet är en berättelse om världens mest gåtfulla fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk…
Läs mer

Från text till dramatik

Hur särskiljer sig gestaltandet i en pjäs i kontrast till litteraturens värld eller ljudbokens uppläsningsformat? Hur särpräglad är teatern som berättarform och hur påverkar skådespelarens val hur berättelsen möter publiken? Välkommen på samtal med Peter Oskarson och Arabella Lyons modererat av Helene Börjesson. Denna kväll tas vi med på en resa om hur höstens teaterberättelse om…
Läs mer

Konst och kultur på gårdarna

FÖRSOMMAR PÅ SNÖ Runt om på Nordost, Öster och Gävle Strand arrangerar vi pop-up workshops i dans, konst, musik och cirkus. På kvällen blir det Show i den runda scenen på Apelgården i Nordost. Tillsammans skapar vi en kreativ försomrig dag! Dagen arrangeras för barn, unga och även vuxna som bor på SNÖ – Gävle…
Läs mer

Nätverksträff

Nätverksträff inom publikutveckling Nätverksträffarna inom publikutveckling samlar kulturarrangörer i Gävleborgs län och gästades denna gång av Johanna Hagerius och Carita Forslund som arbetar med publik- och arrangörsutveckling i Västra Götalandsregionen. De att presenterade den Guide i publikutveckling som lanserades i maj 2021. Guiden är uppbyggd som en färdplan så du kan planera din egen rutt…
Läs mer

Föreläsningsserie för arrangörer

Under tre torsdagar i mars bjöd vi in  en föreläsningsserie kring arrangörskap. Tonvikten låg på livearrangemang på scen och riktade sig främst till ideella arrangörsföreningar i Gävleborg, men arrangörer inom andra kulturuttryck och organisationsformer var också varmt välkomna! Föreläsningarna var gratis, genomfördes via Zoom och man kunde välja att delta på en, två eller alla…
Läs mer

Idlaflickorna

Idlaflickorna, av Kristina Lugn, är ett audioteaterverk att exklusivt uppleva en gång och sen aldrig igen. Det här är ett lustprojekt om nystart, omtag och pånyttfödelse. En upprättelse för Lillemor, Barbro, Yrsa, Tove, Gåsa-Flåsa, Sessa-Lätt och mamma. Och alla andra. För i nattens utkanter. I hjärtats hemtrakter. Sitter de urvuxna flickorna, de bortsprungna mammorna, redo…
Läs mer

Ljusvandring med konstsalong

Missa inte den digitala ljusvandringen med samtal på Facebook! Nu är Ljusvandringen och den tillhörande konstsalongen nerplockad. Stort tack till alla medverkande konstnärer och till alla er som kom och vandrade bland de upplysta konstverken, dag som kväll! Vi har fått många glada tillrop och kommentarer från er som besökte Ljusvandringen under veckan och nu…
Läs mer

Folkteaterns Folkdräkt

Idén till Folkteaterns Folkdräkt kom av att vår kostymföreståndare Åsa Ericson ville veta mer om folkdräkter överlag och samtidigt sy sin egen. Hon började genast slå i böcker och leta svar på hur det ska gå till, men för att vara ärlig så blev hon kanske ännu mer förvirrad. Där insåg hon att hon inte…
Läs mer

Utlysning av verk

Folkteatern Gävleborg planerar att installera en ljusvandring på öarna närmast Milles änglar i Gävle Stadsträdgård, även kallade Blekesholmarna. Sista ansökningsdag för anmälan var den 7 februari och just nu planeras för själva installationen för fullt. Öppningen är planerad till den 27 februari med en utställningstid fram till den 7 mars. Öarna är en oupplyst men väldigt…
Läs mer

Ring så läser vi!

Vi vill tacka alla er som bokat in sig under 2020 och hoppas att vi kanske kan höras igen detta år! Om du jobbar med någon grupp som du tycker borde få möta oss genom Ring så läser vi eller har andra idéer för distansläsningar, tveka inte att höra av dig till oss! Ring så…
Läs mer

Folkteaterns Julkalender

Julen närmar sig med rasande fart och det är dags för Folkteaterns Julkalender! Varje dag kl 12.00 öppnas en ny lucka. Från den 1 december till julafton bjuder vi på innehåll från alla möjliga hörn av Folkteaterns verksamhet. En lucka kan vara ett samtal, en annan en dikt och en tredje en sång… Möt oss…
Läs mer

VR-lajv för fyra deltagare

VR-lajvet för fyra deltagare är ett konstnärligt forskningsprojekt som bedrivs vid Stockholms Konstnärliga Högskola i samarbete med Region Gävleborg. För att bättre förstå dramaturgin för interaktiv fiktion med en deltagande publik har Josephine Rydberg (doktorand) skrivit ett analogt lajvscenario för fyra personer. Detta scenario har nu tolkats om till Virtual reality. Scenariot är utformat för att…
Läs mer

Perplex

Anna och Martin kommer hem efter semestern och upptäcker att elen inte fungerar. Vad är det som luktar? Och var kommer den där krukväxten egentligen ifrån? Plötsligt dyker Cissi och Björn upp, deras vänner som skulle ha vattnat blommorna och kanske kollat posten. Det är något som inte riktigt stämmer, samtalet skevar och sopkärlen är…
Läs mer

Kurage

Om 80-talets Sverige och en samtid i panik. En infektionsläkare hittar ett dödligt virus. En präst viger sitt liv åt de smittade. En begravningsentreprenör som är en av de första att begrava offren. Kurage är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser, en berättelse om tre personer som stod upp i stormen och gjorde det…
Läs mer

Above All This

Möt musikalartisten Frida Modén Treichl i en berörande teaterkonsert om en barndomsdröm, en ADHD-diagnos och två stora musikaliska förebilder. Frida Modén Treichl började sjunga vid fem års ålder med en dröm om att bli popstjärna. Istället blev hon en framgångsrik musikalartist som medverkat i produktioner som Fun Home på Kulturhuset Stadsteatern, Sound of Music på Uppsala Stadsteater, West Side…
Läs mer

Det ingen får veta om pappa

Det ingen får veta om Pappa är nystartade Teater Gyllene Drakens första urpremiär och den ägen rum den 5 oktober. Nu kommer den till Gävleborg för att spela ett antal föreställningar för mellanstadieelever i Bollnäs och Gävle. Aja har flyttat med sin mamma till Sverige från Finland. Hon ska börja i en ny klass. Barnen…
Läs mer

Osäkerhetens tid

Ett monologprojekt från osäkerhetens tid i Sverige. Vårt bidrag i projektet: Viruset i samhällskroppen Han har blivit kallad ”viruset i samhällskroppen” och mot honom finns inga vaccin. Text/regi: Erik Uddenberg Medverkande: Björn Johansson ► Klicka här för att se alla medverkande teatrars bidrag på Dramatens hemsida. Projektet är initierat av

Folkteaterns fönster

Välkommen till Folkteaterns Fönster! När vi under våren 2020 inte kunde möta er, vår publik, live så hittade vi andra vägar att göra det. Här kan du ta del av en mängd material av det vi på Folkteatern då producerade, i form av fördjupningsarbeten, läsningar, gestaltningar, podcasts och mycket mer. Du kan även att hitta…
Läs mer

Vad längtar du efter?

Vi arbetar just nu som övriga samhället i stor ovisshet, och vår vanliga publika verksamhet är pausad. Istället arbetar vi med att hitta andra alternativ till att under våren möta er, vår publik, och vill därför fråga dig:   Vad längtar du efter i denna turbulenta tid? Kanske sitter du i karantän, arbetar hemifrån eller…
Läs mer

Den sårade Divan

I Den sårade Divan – en dramatisering utifrån Karin Johannissons omvälvande och Augustnominerade bok – får vi följa Agnes von Krusenstjerna, Nelly Sachs och Sigrid Hjertén. Tre geniala konstnärer före sin tid. Tre konstnärer som också under långa och många perioder led av psykisk ohälsa. Men till skillnad från de flesta andra kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första…
Läs mer

Slöjdstuga

Här är vårens alla datum för Folkteaterns Slöjdstuga! Varmt välkommen att ta med ditt handarbete – stort som smått! Vårens datum: ► Tisdag 9 januari ► Tisdag 23 januari ► Tisdag 6 februari ► Tisdag 20 februari ► Tisdag 5 mars ► Tisdag 19 mars ► Tisdag 2 april ► Tisdag 16 april ► Tisdag…
Läs mer

Läsning av Shakespeare

Välkommen till en mysig kväll i Folkteaterns foajé torsdag den 27 februari kl 18.30 – ca 21.00!Likt den läsning vi hade innan jul av En vintersaga kommer vi tillsammans, med er som vill, att dela på rollerna och denna gång ta oss an William Shakespeares Perikles.    Vi vill alltså bjuda in dig, att tillsammans med…
Läs mer

Kunskapsdagar Kultur och Hälsa i Gävleborg 2020

Kunskapsdagar online, Kultur och Hälsa i Gävleborg 2020 – med fokus på konstens möjligheter för barn och unga med särskilda behov utifrån projektet Scen:se Kunskapsdagarnas arrangörer hälsar välkomna. Projektet Scen:se, Folkteatern Gävleborg och Kultur Gävleborg har bjudit in intressanta och banbrytande konstnärer, pedagoger, forskare, anhöriga och kulturförmedlare från Sverige och Storbritannien. Det de har gemensamt…
Läs mer

En oförglömlig historia

Följ med romska kvinnor i flera generationer på deras resa för att återupptäcka sitt folks historia! Upplev ett vindlande äventyr genom mörker och kamp för överlevnad men också styrkan i gemenskap och livskraft, lust och glädje, sång och dans! En musikalisk och dansant föreställning om det romska folkets resa från Indien för 1000 år sedan,…
Läs mer

Scen:se 2017-2020

Projektet Scen:se riktade sig till barn och unga på grund- och gymnasiesärskolan och pågick 2018-2020. Två teaterföreställningar, dramapedagogiska metoder samt en konstutställning arbetades fram och turnerade nationellt. Projektet var ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Riksteatern Barn & Unga och Hälsinglands Museum. Huvudman var Hudiksvalls kommun. Scen:se var ett unikt treårigt projekt där konst skapades specifikt…
Läs mer

Projekt: Mamma

Publiksuccén Projekt: Mamma gästspelar åter på Ö2 i Stockholm! I Projekt: Mamma undersöker Alexandra genom sin mormors dagböcker en fantastisk berättelse från sin egen barndom. En historia som visar sig vara full av toppar och dalar, av hemligheter, humor, olika platser, livslögner, längtan, familj, försoning, förgänglighet, och sann kärlek. Klicka här för att läsa mer om Ö2 …
Läs mer

Shakespeares Hjärtslag

Den andra föreställningen i konst- och kulturprojektet Scen:se är Shakespeares Hjärtslag. Föreställningen baseras på Shakespeares pjäs Perikles och regisseras av Kelly Hunter, tidigare skådespelare i Royal Shakespeare Company. Regissören Kelly Hunter lämnade sin skådespelarkarriär för att skapa scenkonst för och med barn och unga med diagnoser inom autismspektrumet. Hon har genom Shakespeares texter och dess mångfacetterade karaktärer utvecklat en metod…
Läs mer

Brevväxlingen

Under vintern spelas Förvandlingen runtom i Gävleborgs län, en föreställning fritt efter Franz Kafkas novell med samma namn.I samband med detta gör skådespelarna Niki Gunke Stangertz och Victor Ström en läsning av några stycken ur Kafkas novell Förvandlingen, varvat med några av de brev som han skrev till sin blivande fästmö Felice Bauer medan novellen kom…
Läs mer

Stranden

Kvinna med mössa och randig skjorta som tittar på och ler mot pojke och en annan kvinna vars bakhuvuden syns i förgrunden. Lila ljus.

Stranden är baserad på dikten Dover Beach av Matthew Arnold. Föreställningen hade premiär i november 2018, och regisserades av Tim Web från Oily’ Cart Theatre i London. En teatergrupp som under snart 30 år varit en av de stora föregångarna i att skapa fullödig scenkonst för barn och unga med funktionsvariationer. Föreställningen Stranden är en del…
Läs mer

Förvandlingen

När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt. Med de orden börjar Franz Kafka sin klassiska berättelse om familjen Samsas olyckliga öde. Vad har egentligen hänt med Gregor? Vad har han blivit och varför? Och vad händer med mig när de i…
Läs mer

Kafka på flera plan

Kafka på flera plan: en helkväll i författarikonens tecken. Tid: 14 januari kl. 18.00 Plats: Gävle bibliotek, Slottstorget 1, Gävle Under vintern spelar Folkteatern Gävleborg Förvandlingen runtom i länet, en föreställning fritt efter Franz Kafkas novell med samma namn. Stadsbiblioteket och Folkteatern bjuder in till en helkväll i författarikonens tecken med möjlighet att uppleva Kafka…
Läs mer

Workshop kring publikutveckling!

Välkommen på en heldagsworkshop kring publikutveckling med Lisa Baxter! Måndag den 3 februari 2020 kl. 09.45 Folkteatern Gävleborg, Norra Rådmansgatan 23, Gävle  Dagen riktar sig till dig som på ett eller annat vis arbetar med kulturpublik i Gävleborgs län och vill utveckla ditt arbete vidare. Oavsett om du arrangerar scenkonst, håller i slöjdevent, driver en…
Läs mer

Glöggafton och läsning av Shakespeare!

Välkommen till en mysig kväll tillsammans i Folkteaterns foajé tisdag den 3/12 kl 18.30 – ca 21.00! Vi tänder brasan, värmer glöggen och tar oss tillsammans an William Shakespeares En Vintersaga. Vi vill bjuda in dig, att tillsammans med våra skådespelare vara med och läsa. Det finns gott om roller, stora som små! Vill man bara…
Läs mer

HÖSTSALONG

Folkteatern och Söders Källa bjuder in till Höstsalong! Söders Källa fredag den 15 november kl 18.00 – 01.00 Välkommen till en avslappnad och härlig afton i barmiljö, med scenframträdanden och happenings för alla smaker! ► Gävlefödda artisten Femme Equation spelar sin psykedeliska pop med melodier hämtade ur drömmens värld. ► Senare på kvällen drar vi igång dansgolvet…
Läs mer

Folkteatern gästar Hudiksvall kommuns bokbuss!

Under vecka 44 är Folkteatern gäst i Hudiksvalls kommuns bokbuss! Bussen kommer synas på många håll i kommunen och fyllas med bland annat läsningar, insyn i teaterns verksamhet, slöjdstuga, boktips och annat. Naturligtvis kan du också låna böcker! Eftersom vi precis haft premiär på Förvandlingen är det fokus på skalbaggar och insekter under veckan. Klicka här…
Läs mer

Förvandlingen

När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt. Med de orden börjar Franz Kafka sin klassiska berättelse om familjen Samsas olyckliga öde. Vad har egentligen hänt med Gregor? Vad har han blivit och varför? Och vad händer med mig när de i…
Läs mer

Divasoaréer

Just nu spelar Folkteatern Gävleborg Den sårade Divan, efter Karin Johannissons uppmärksammade bok med samma namn. En berättelse om tre starka konstnärer, Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs, som alla också under långa perioder var inskrivna på mentalsjukhus. Som så ofta på Folkteatern vill vi tillsammans med vår publik dela med oss av…
Läs mer

Kurage – läsning på Stockholm Pride

Välkommen till läsning ur föreställningen Kurage – en ny föreställning baserad på verkliga händelser. Om mod och mänsklighet under aids-åren i Sverige. Hur är din bild av åren då smittan bröt ut och stannade? Vad minns du som var med? Vilka är spåren här och nu? Vad har de att säga oss idag? Medverkande i…
Läs mer

Unga Klara On Tour

Unga Klara, nationell scen för barn och unga, gästar Gävle med fyra teaterföreställningar den 27 augusti – 5 september 2019. Föreställningarna riktar sig till förskolan, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Skolor i alla kommuner i Gävleborg har möjlighet att anmäla intresse. Samtliga föreställningar spelas på Folkteatern Gävleborg. Med på Unga Klara On Tour är en ensemble…
Läs mer

Teaterprat

I Teaterprat fördjupar vi oss i scenkonstens värld från varierande infallsvinklar. Tillsammans med våra inbjudna gäster pratar vi om allt från stora konstnärliga frågeställningar till intressanta detaljer i ett specifikt föreställningsarbete, och det i form av en podcast eller offentligt samtal. Tidigare tillfällen: 

Shakespeares Hjärtslag

Den andra föreställningen i konst- och kulturprojektet Scen:se är Shakespeares Hjärtslag. Föreställningen baseras på Shakespeares pjäs Perikles och regisseras av Kelly Hunter, tidigare skådespelare i Royal Shakespeare Company. Regissören Kelly Hunter lämnade sin skådespelarkarriär för att skapa scenkonst för och med barn och unga med diagnoser inom autismspektrumet. Hon har genom Shakespeares texter och dess mångfacetterade karaktärer utvecklat en metod…
Läs mer

Djungelboken Nordost

Djungelboken Nordost är ett teaterprojekt initierat av Kulturskolan i Gävle och Rapatac aktivitetscenter Nordost. ►Föreställningen spelas den 15, 16 och 17 juni, med start kl 15.00 alla dagar, på Folkteatern Gävleborg Biljetter till föreställningarna kan hämtas från den 3 juni på Rapatac aktivitetcenter, Staketgatan 39. Fri entré! ”Djungelboken Nordost är ett roligt och inkluderande projekt som…
Läs mer

Läsning: Trädens Hemliga Liv

Folkteatern läser ur boken Trädens hemliga liv i Trolska skogen. I Peter Wohllebens bok öppnas dörrarna till en fantastisk värld som vi egentligen vet väldigt lite om. Kom och lyssna till berättelser varvat med fakta om hur träden kommunicerar, hur dom uppfostrar sina barn och tar hand om varandra. Läsningen sker i Trolska skogens fantasifulla…
Läs mer

Betydelsen av scenkonst för skolan

Måndag 29 april bjuder Folkteatern Gävleborg, Riksteatern Gävleborg, Kultur Gävleborg och Unga Klara in till seminarium som riktar sig till lärare och pedagoger i för-, grund- och gymnasieskolan, till arrangörer av konst- och kultur för barn och unga samt till övriga intresserade av konstens roll i skolan. ► Måndag 29 april kl. 18.00 – 20.30,…
Läs mer

Filosofisk Salong

Välkommen till Filosofisk Salong där vi under tre tillfällen, tillsammans med kunniga gäster ställs inför den eviga frågan: Vad är sanning? Folkteatern Gävleborg sätter upp den klassiska romanen Mästaren och Margarita med premiär den 30 maj i Axmar Hytta. Precis som författaren till Mästaren och Margarita, Michail Bulgakov, och hela mänskligheten före honom ställs vi…
Läs mer

Internationella kvinnodagen 8 mars

Internationella kvinnodagen 8/3 Kvinnojouren Blåklockan gästar Folkteaterns foajé. Dörrarna öppnar 17:30 och kvällens program startar 18:00 Program: – Författaren Susanna Alakoski pratar om ”Lyckliga slut, en tidig Metoo-bok” – Pepp av poeten och skådespelaren Linn Fjällmo Vestin – Egenskriven musik framförd av Gävlemusikern Thelma – Julia Carlbäcker, nyss hemkommen från Palestina berättar om kvinnors situation…
Läs mer

Projekt: Mamma

Publiksuccén Projekt: Mamma gästspelar på Ö2 i Stockholm! I Projekt: Mamma undersöker Alexandra genom sin mormors dagböcker en fantastisk berättelse från sin egen barndom. En historia som visar sig vara full av toppar och dalar, av hemligheter, humor, olika platser, livslögner, längtan, familj, försoning, förgänglighet, och sann kärlek.   Alexandra Zetterbergs fantastiska föreställning handlar om något så…
Läs mer

VÅRSALONG

Folkteatern bjuder tillsammans med Söders Källa in till Vårsalong, på just Söders Källa! Fredag den 22 februari kl 18.00 – 01.00 Vårsalongen är en soaréartad afton i barmiljö, med scenframträdanden och happenings för alla smaker! Under kvällen får du möta Folkteaterns skådespelare och en liten inblick i vad som är på gång under våren. Vi…
Läs mer

GÄVLE TEATER + FOLKTEATERN

Gävle Teater och Folkteatern Gävleborg är bästa grannar! I samma hus fast ändå inte, med ingång från två olika håll. Nu vill vi erbjuda ett specialpaket så ni får chansen att uppleva två fantastiska föreställningar på två olika scener. Två starka konstnärskap till ett pris! Rivers of Färila En berättelse inspirerad av koreografen Per Jonssons…
Läs mer

Läsningar

Torsdag den 17 januari kl 18.30 bjuder vi in till en läsning med texter av Max Hebert, och ett efterföljande samtal. Vanliga Gävlebor: En karaokevärdinna. En man som levt som hemlös. En kille som flyttat hit med sin mamma från Thailand, för att hon gift sig med en äldre svensk man. Det de har gemensamt…
Läs mer

Folkmusikens Queen B

Folkmusikens Queen B var Brita Björs stora satsning under 2017, med premiär i Malmö. Ett konstnärligt utforskande gav liv åt en storslagen enkvinnsshow, ett musikaliskt fyrverkeri och en hejdlös kulturkrock mellan popstjärnan och knätofsen. Nu får den liv igen genom en turné i Gävleborgs län med Folkteatern Gävleborg! Brita Björs ikläder sig rollen som Folkmusikens Queen…
Läs mer

Stranden

Kvinna med mössa och randig skjorta som tittar på och ler mot pojke och en annan kvinna vars bakhuvuden syns i förgrunden. Lila ljus.

NYPREMIÄR  Stranden är baserad på dikten Dover Beach av Matthew Arnold. Föreställningen hade premiär i november 2018, och regisserades av Tim Web från Oily’ Cart Theatre i London. En teatergrupp som under snart 30 år varit en av de stora föregångarna i att skapa fullödig scenkonst för barn och unga med funktionsvariationer. Föreställningen Stranden är en…
Läs mer

Glöggmingel

Vi vill fira att vi haft premiär genom att bjuda in dig och dina vänner på glöggmingel! Vi ordnar glögg och tilltugg, mysig stämning och trevliga människor. Som om inte det vore nog så ger vi också ett 15 minuters smakprov från Rivers of Färila och olika inblickar i arbetet bakom föreställningen. Vi öppnar dörrarna och har…
Läs mer

Rivers of Färila

Med föreställningen Rivers of Färila tar sig Folkteatern till Hälsingland med en berättelse inspirerad av koreografen Per Jonssons liv och verk. Per växte upp i närheten av Hyttebo, Färila. Hans fiolspelande tog honom till Stockholm, till dansen och koreografin och ett av de största genombrotten i svensk danshistoria. Men bredvid framgångssagan ryms frågor kring identitet,…
Läs mer

Scen:se Kompetensdagar

Projektet Scen:se, Hälsinglands museum och Folkteatern Gävleborg bjuder in till: Möt konstnärerna bakom projektet Scen:se  | 15-17 november i Hudiksvall Alla barn och unga oavsett funktionalitet har rätt att delta i och ha tillgång till konst och kultur på sina egna villkor   Scen:se är ett unikt treårigt projekt där konstupplevelser och pedagogiska metoder skapas för…
Läs mer