Residens

Folkteatern kommer under de närmaste åren bjuda in professionella konstnärer att ha residensperioder hos oss, först ut är den queerfeministiska teatergruppen kvalitetsteatern!

Folkteatern har ambitionen att under de närmaste åren bjuda in professionella konstnärer att ha residensperioder hos oss. Vi vill ge plats till konstnärer som besitter erfarenheter och kompetenser som också kan ge vårt eget arbete fler och nya perspektiv och som i dialog med oss berikar, undersöker och utmanar scenkonstens traditionella ramar. Vi ser residensen som en del av vårt konstnärliga utvecklingsarbete.

Residens är en arbetsform som funnits länge främst inom bildkonsten, men nu också allt mer etableras inom scenkonsten. Ett konstnärsresidens innebär att en institution, en kommun, en organisation, ett företag, en region, tar emot konstnärer under en period och erbjuder dem möjlighet att utveckla, undersöka, förbereda, fördjupa ett konstnärligt arbete – i dialog med den inbjudande parten. Arbetsformen är ett sätt att skapa möten som utvecklar och inspirerar både gästande konstnärer och de organisationer som är värdar.

________________________________

Residens oktober 2017 – Kvalitetsteatern 

Kvalitetsteatern består av Johanna Essie Sjögren, Eddie Mio Larson och Robin N Spegel och bildades i januari 2011 som en queerfeministisk frigrupp med fokus på intersektionell scenkonst för, av och med ett hbtq-community. Under residenset på Folkteatern jobbar de med föreställningen “Får jag se dina trosor”.

Vad är sexualitet? När blir vi sexuella varelser, och vad kan vara sexuellt? “Får jag se på dina trosor?” är ett tjuvkik i barndomens dagböcker, ett öra mot dörren till våra (låsta) flickrum.

Utifrån samtal, dagboksanteckningar, intervjuer, minnen och berättelser med och från folk som är, eller någon gång har varit barn vill kvalitetsteatern skapa en föreställning om hemligheter och sexualitet. Det är ett undersökande av nyfikenhet, självklarhet, lek, lust, fantasi, drömmar och utforskarglädje. Men även rädsla, pinsamheter, skam, osäkerhet och tabun.

kvalitetsteatern avslutade sin residensperiod med att bjuda in publik till en work in progress-visning av “Får jag se dina trosor”.