Clowner utan Gränser

Folkeatern har inlett ett samarbete med Clowner utan Gränser och under sommaren 2016 reste ett par av våra medarbetare ner till flyktinglägren i Grekland för att sprida skratt. En av dem var Mika Oskarson Kindstrand som under deras vistelse i Grekland skrev en resedagbok.

Två utdrag ur resedagboken:

2016-06-29, rapport dag 2:
Mötet med barnen var väldigt speciellt. Vi hade knappt kommit in på området innan två barn tog mina händer och trettio till skulle omfamna ens ben. Behovet av närhet, kramar, gos var omättligt. I övrigt märktes det att barnen var vana vid en mer våldsam kommunikation, åtminstone gentemot varandra. Ett mindre slagsmål utbröt strax innan showen, men Rädda Barnen lyckades avstyra det hela. Stökigt och väldigt blåsigt, så vi fick förkorta föreställningen.
Efterminglet var kanske det moment då vi fick mest kontakt med barnen. De berättade var de kommer ifrån och med vilka familjemedlemmar de är här med, visar upp sina ärr, vill testa akrobatiken och bli kliade på ryggen. En ung kille kom fram och pratade med oss mycket. Han kom själv från Syrien, han sa ’Alone. My family…’ och så drog han fingret längst halsen.

2016-06-30, rapport dag 2 & 3:
Vi stannade till vid floden innan vi åkte hem både igår och idag. Massor av tonåringar, pojkar, badar för fullt. De kommer fram och hälsar, visar oss var det är halt och var det finns ormar. En 15-årig kille visar mig sina ärr på magen. Ett stort ärr går vertikalt upp, jag ser varken början
eller slut på det. På två ställen har kulor gått rakt igenom kroppen. Han kommer från Syrien. Hans kompis Hussein sätter sig vid mig en stund. Han pratar knagglig engelska, men berättar att han är 14, han reser med sin pappa och syskon, att hans mamma är död och att han har varit här i 6 månader. Sen lär han mig lite arabiska och jag visar honom ett trolleritrick. Han pekar och säger ’You, my friend, abra kadabra me to Sweden!’ och skrattar.

Mika Oskarson Kindstrand, producent och ledningskoordinator

LAUGHTER WITHOUT BORDERS är en kort dokumentär som gjordes under sommaren 2016. Fyra svenskar som hör till svenska Clowner utan Gränser,  hjälpte syriska och afghanska flyktingbarn i ett antal flyktingläger i norra Grekland att öppna upp för skratt!

Klicka här för att se dokumentären